Albert Groen

Leeuwarden, Albert Groen en Rudy Koopmans

Bokstrainer Groen uit Noord

Van de ene bokser reis ik naar de andere, heen en weer in de tijd. Hoe kom ik aan Albert Groen? Eenvoudig. Hij was de trainer van de Leeuwarder bokser Lolle van Houten, over wie ik een biografie heb geschreven.  Groen heeft generaties boksers onder zijn hoede gehad, overwegend bij Frisia. In de oorlogstijd bokste hij zelf wedstrijden, inde halfzwaargewicht klasse. Veel won hij niet, heb ik de indruk, maar hij was wel technisch en moedig, leer ik uit krantenberichten. En in het bezit van een diepe liefde voor de sport.

Een maand of wat geleden raakte ik in contact met de nazaten Groen. Ze hadden spullen gevonden. Of ik misschien belangstelling had.

Ik zag oude wedstrijdboekjes. Prachtige oude foto’s. Nog wat brieven. Bijna allemaal pure boksgeschiedenis. Maar hoe mooi alles ook was, er lag een schaduw overheen. Juist de man die het allemaal vertellen kan, was er niet meer. Wie er op de foto’s staan, is dus grotendeels giswerk. Ook waar en wanneer het was.

Nu ben ik optimistisch van aard, dus daarom ben ik een site begonnen in de hoop meer feiten te achterhalen. AlbertGroen.com. Met een biografie en foto’s. Die site ga ik af en toe aanvullen, en natuurlijk hoop ik vooral op reacties bij de rubriek Foto’s met Vragen.

Op de bovenste foto staat Albert Groen bij zijn jonge pupil Rudy Koopmans. Leeuwarden. De details ontbreken vooralsnog.  Een bekend gezicht, inderdaad. Maar wie is dat lachebekje, daar links op de foto?

Zo zijn er meer foto’s in de nalatenschap Groen, met onbekende gezichten.  In de loop der tijd komen die allemaal op AlbertGroen.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *