Bep van Klaveren Memorial 2010

Bep van Klaveren Memorial. Topsporthal Rotterdam, maandag 8 november 2010.

Voordat alles begon.... (foto: Piek.tv)

Zo moet het. Zo hou je een bokser levend. De dag na het Bep van Klaveren Memorial besefte ik het pas. Het was een volle avond geweest, al met al. Zang en dans, prijzen en prominenten. Zes wedstrijden (samenvatting: alle Denen verloren) en een profwedstrijd. Maar wat de dag erna vooral aan herinnering bij me bleef, dat was Bep zelf.

De oude filmpjes op de twee doeken in de grote hal. Hem zien boksen, horen praten. Rotterdams, de taal die iedereen verstaat. Een stem uit duizenden herkenbaar. De volgende dag hoorde ik die nog. Want toen las ik Holland Greatest, Beps herinneringen en beschouwingen in het mooie boek van Ardie den Hoed, dat die avond te koop was. Bij elke bladzijde leek het of Bep van Klaveren tegen me praatte. Of ik hem ook gekend had.

Zien.
Horen.
Lezen.
Voelen.
Denken: Bep leeft.
Elvis toch ook? Dus.

Voordat de wedstrijden begonnen, stond ik aan de ingang en zag de mensen binnenkomen. Meer dan drieduizend zijn er die avond geweest. Veel oudere Rotterdammers die elkaar allemaal leken te kennen. Van die mannen die altijd jongens blijven, en die zich in hun hart een beetje Bep voelen. Flink postuur, overhemd, jasje, sterke kop met veel haar erop. Jules Deelder was er, onberispelijk gekleed maar zo slank dat ik ervan schrok. Bekende oud-boksers als Pedro van Raamsdonk, Don Diego Poeder en Arnold Vanderlyde. Piet Holtkamp. Ik geloof dat ex-sprintster Nelli Cooman er ook was. De Rotterdamse burgemeester die ook een prijs uitreikte, het kon niet op. Op Piek.tv staat een prachtige collectie foto’s van die avond.

En daar is ze: Marichelle de Jong. Wat een geweldige opkomst, ik kreeg er kippenvel van. Hoge verwachtingen wekken en vervolgens waarmaken.

Naast me aan de ring zat Amsterdammer Fred Cohen die zei: “Hier kan dat. Als ik in Amsterdam iets wil organiseren, moet ik drie weken praten en dan krijg ik misschien twintig procent korting op de hotelkamers.” Het was een compliment voor de stad en voor de organisatie, op Amsterdamse wijze dan.

Maar ’t was ook waar.

Rotterdam timmert op boksgebied behoorlijk aan de weg en ze hebben de steun van de gemeente in de rug. Dat betekent nog dat je alles zelf moet doen, maar ’t scheelt gewoon als de burgemeester bereid is in de ring te stappen en woorden van lof te spreken. Dan trek je net wat gemakkelijker sponsors aan.

Er waren zes Deense boksers ingevlogen, die stuk voor stuk een beetje tam waren en dus geklopt werden. Dat was best sneu, maar eigenlijk ook weer leuk. Louise Lenten-Veerman, de oudste dochter van initiatiefnemer Aad Veerman, zei tegen me: “De Denen vallen me tegen vanavond.” Maar ze zag er niet uit of ze daar veel verdriet van had. Ze vertelde nog dat de ring er pas een weekje stond, wat eigenlijk veel eerder had gemoeten. Organiseren is een vak apart, en er ontspannen bij blijven vind ik hogere kunst. De datum voor de volgende “Bep” staat al vast, dat wordt 7 november 2011. Een maandje na het EK Vrouwen, dat ook in Rotterdam plaatsvindt.

Blauwe hoek Marichelle de Jong tegen Line Thygesen. Bep van Klaveren Memorial 2010. Eerste ronde. Hele wedstrijd op YouTube.

Intussen wilde ik eigenlijk vooral meer van Bep van Klaveren zelf zien. Dus de dag erna zocht ik hem op YouTube. Er waren veel wedstrijden van die avond al online gezet maar de man om wie het ging, vond ik gelukkig ook. Bep met zijn ontembare levenslust. Die kon vechten en boksen en praten en lachen en plannen maken en zomaar naar Amerika gaan, wanneer komt Bep the movie eigenlijk uit?

2 thoughts on “Bep van Klaveren Memorial 2010

  1. was een toffe avond, met veel prominenten. de Denen vielen mij een beetje tegen ( maar ja het zijn geen cubanen he).Fijn dat Hakan weer eens kon vlammen.geweldige prestatie van onze meiden, weer een stap dichter naar de olympische spelen. wel een heel goed idee een speelfilm over onze bep. Aad weer enorm bedankt voor deze geweldige avond.gr hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>