Berichten uit de bokswereld

Deze column is in 2012 gepubliceerd op HaagseTopsport.nl

’t Is hommeles in de bokswereld. De Boksbond viert het honderdjarig bestaan en ’t is net of ze van plan zijn dit jaar zichzelf op te heffen, is het niet linksom dan moet het maar rechtsom. Telt u even mee?

Probeem nummero een. Dit jaar hadden ze een schorsing van het grote AIBA opgelopen. Dat kwam rot uit, want in oktober zouden de Europese bokskampioenschappen voor vrouwen in Rotterdam plaatsvinden. Na veel excuus en soebatten werd de schorsing beëindigd. Kwam ellendehoofdstuk nummero twee.

Op dat EK deden de Nederlandse vrouwen het goed, héél goed, mogen we wel zeggen. Marichelle de Jong won goud, Nouchka Fontijn had zilver. Pardon, dat was nummero drie. Nummertje twee, dat speelde er doorheen. Want de Bond stuurde Nouchka’s trainer weg. Zo ongeveer vlak voordat ze naar de ring moest. Dat had de technisch directeur van de Boksbond in al zijn wijsheid besloten. Nouchka en haar trainer zijn één, in het boksen en in de liefde. Dat is romantisch en voor de sport een uitstekende zaak. Geef die twee een romantische fotoshoot, en alle jonge meisjes willen leren boksen. Gemakkelijker kun je de ledenwerving niet maken.

Bent u er nog? Gaan we over naar blunder nummero vier. Goud en zilver van de boksvrouwen, dus. Met dank aan de Rotterdammer Ton Dunk die als bondscoach had gedaan wat hij kon. Je zou denken, die man krijgt een nederig schrijven of hij alstublieft wil blijven. Nee hoor. Het geld heette op te zijn, zijn contract werd niet verlengd. Exit succes coach. Komt nu de knock out, gevalletje nummer vijf. Opletten en uw verdediging hoog houden, graag.

Marichelle de Jong bokste op verzoek van de Boksbond in een hogere gewichtsklasse, die van Nouchka. Er kan er maar eentje naar de Olympische Spelen, vraag niet waarom, maar zo is het. Nu gaat de Boksbond nieuwe criteria toepassen waardoor De Jong opeens in het nadeel is. Te weinig in haar klasse gebokst. Ton Dunk in Nu.nl: “Op verzoek van de bond is Marichelle tot en met de EK in de klasse tot 69 kilogram blijven boksen. Voor de organisatie van het toernooi in eigen land kwam dat beter uit, met twee titelkandidaten in twee verschillende gewichtsklassen. Voor die niet geheel vrijwillige keuze wordt ze nu niet beloond, eerder bestraft.”

Het stapelt zich zo lekker op, hè? En dat in een jubileumjaar. Honderd jaar. Ben benieuwd of ze nog een jaartje of twee erbij halen. Het doet pijn aan mijn hart, dat kan ik u wel zeggen. Indertijd is de bond opgericht door boksers, voor boksers. Dat was het idee. Om elkaar te steunen, de sport te ontwikkelen. Mooie gedachten, die in 1911 heel wat boksers aanspraken. Boksscholen riepen op om lid van de Bond te worden. Het trefwoord was: samen.

Sámen!

Je zou ervan vloeken, als je er niet van moest huilen. Of lachen. Mentaal gezien zit ik helemaal op de lijn van 1911. Van die Boksbond ben ik gaan houden en een deel van de liefde heb ik aan de huidige bond overgedragen. Ja, ondanks alles. Was vroeger alles beter? Nou, dat niet. Maar toen hadden ze wel door waar het bondje voor was bedoeld. Hagenaar Pieter Toepoel was een van de oprichters. Pieter, kom eens reïncarneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *