biografie Lolle van Houten

Bokser pur sang. Lolle van Houten (1944-2008)
ISBN: 978-90-77948-54-5.  Prijs: € 16,50. Door  Vilan van de Loo, met een voorwoord van Europees Kampioen Rudy Koopmans. 112 pagina’s, full colour.Met meer dan 100  unieke boksfoto’s voor het eerst verschenen in druk. Verschijnt 20 november 2010.  Uitgeverij PENN.nl. www.uitgeverijpenn.nl

Straks is het zover. Op 20 november verschijnt mijn tweede boek over het boksen. Vorig jaar Tien jaar Haagse Directe. Boksgeschiedenis van de stad. En straks de biografie van de bokser uit Leeuwarden. Er zitten nog wel tien boksboeken in mijn hoofd, maar ik ga me nu weer richten op dat ene: een groot boek over boksen in Nederland. Verschijnt eind volgend jaar.

Op 20 november van dit jaar komt dit boek uit, dat wil zeggen, tijdens het Lolle van Houten Memorial in Leeuwarden. Daar kennen ze Lolle allemaal nog, vooral de oudere generaties. Een aantal heb ik ook gesproken. Sommigen waren erbij toen hij in 1965 en 1970 de nationale titel zwaargewicht behaalde. En al die vooroordelen over stugge zwijgzame Friezen…. niks van gemerkt. Ik heb middagen beleefd waarbij de gevulde koeken niet op konden. Daarna zat ik platgepraat in de trein naar huis.

Door dit boek heb ik het boksdistrict Noord een beetje leren kennen. Het is er anders dan in Zuid. En Oost is ook weer anders, net als West. Veel boksgeschiedenis is alleen regionaal bekend. Daar word ik soms wanhopig van.  Over het voetbal zijn boekenkasten vol te vullen en over het boksen? Nauwelijks een plankje.  Gelukkig hebben we  veel oudere trainers en boksers , die het levende geheugen van de sport zijn. Noem ze een naam en ze zeggen: ” O ja, dat is die van…..  En die heeft nog… ” Zulke mensen, heerlijk.

In ieder geval, Lolle van Houten is bewaard voor de vergetelheid. Over honderd jaar ben ik er niet meer, maar dan is dit boek over hem er nog wel. Als ik ’s nachts wakker word en niet kan slapen, denk ik daaraan. Tot ik  vervolgens denk aan die andere boksboeken in mijn hoofd. Tevreden zijn? Doe dat eens voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *