Boksposter

Noordelijke kampioenschappen 1977

Uitsnede van de poster

Van Martin Boersma uit Leeuwarden, webmaster van de Lolle van Houten Memorial website, kreeg ik deze poster. Ik heb er een stukje uitgesneden- ja, alleen digitaal.

Op boksposters raak je niet snel uitgekeken. Je weet meteen wie er bij welk vereniging zat (wat verrasssend kan zijn) en  hoe het krachtenveld was. En als de fotograaf goed is, en dat is in dit geval zo, zie je ook wie er in conditie is.

Tot dusver  is dit de enige boksposter die ik zag met Lolle van Houten erop.  Linksboven, in de hoek. Er moeten er meer zijn, zeker voor de Noordelijke kampioenschappen waar hij in totaal  meer dan tien titels  heeft behaald.

Anno 1977 staat er hij goed voor. Twee nationale titels op zak,  veel regionale titels, hij heeft ervaring, conditie en karakter. Maar het loopt anders. In de ring ontmoet hij Derk Frigge van Carpentier (Assen).  Het gaat er hard aan toe, beide boksers lopen waarschuwingen op.  Lolle verliest met 3-0.  Hij kan dat jaar dus  niet naar de nationale kampioenschappen. De krant schreef: “Het was alles weinig verheffend.”

Het moet een grote teleurstelling zijn geweest.  In februari 1977 is Lolle van Houten 32 jaar en hij weet dat hij van de Bond nog drie jaar mag boksen. En wat dan?  Hij staat aan de vooravond van een verandering in zijn leven, een die groter zal zijn dan hij op dat moment kan bedenken.

Carpentier was een sterke vereniging, die lang dominant aanwezig was in de Noordelijke bokswereld.  In 1990 stopte de club. Waar zouden de archieven zijn, zijn er nog mensen die er meer van weten?

Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *