Boksvereniging Joop Verbon, Utrecht

(verschenen in Helpers Weg, het blad van de Nederlandse BoksBond, najaar 2009)

Sportcentrum Verbon, Utrecht:

Ingmar en Joop Verbon

Ingmar en Joop Verbon

 

In het jaar dat Joop Verbon zijn profcarrière beëindigde, sloeg hij vastberaden een andere weg in. Hij wilde zijn liefde voor de sport doorgeven aan anderen. Dat is goed gelukt met zijn zoon. Ingmar kreeg van zijn vader boksles, deed wedstrijden en nam de school over. Nu is het Sportcentrum Verbon. Een andere naam, een andere aanpak. Maar de passie voor de sport zit even diep bij de vader als bij de zoon.

“Ik ben vrij laat met wedstrijden begonnen”, vertelt Ingmar Verbon. “Toen ik begon, was 27. Dat deed ik vooral om te weten wat het was om in de ring te staan met oog op de toekomstige begeleiding. Vijftien wedstrijden heb ik gedaan, tot de B-klasse. Soms was het spannend. Bij gelegenheid ook angstig, ja. Ik trainde bij mijn vader en bij Ricardo Limon. Dat betekende veel techniek. Veel handigheidjes leren. Een voorbeeld? Nee. Dat zou bijna onreglementair zijn.” En bovendien, maar dat zegt hij er niet bij, die kennis hoort thuis bij de Verbons die zo hun plannen hebben. Om die te realiseren rijdt Ingmar drie keer per week heen en weer tussen zijn woonplaats Zutphen en de boksschool.

Een kijkje binnen

Een kijkje binnen

“Het loopt hier uitstekend,” zegt hij tevreden. “We hebben een mooi lokaal middenin de stad. Dat huren we drie dagen per week van de worstelvereniging Olympia. We hebben een ingewikkeld lesrooster om zo efficïent mogelijk te zijn. Bij ons komen veel studenten, dat heb je met een studentenstad. Bovendien heeft mijn vader een paar jaar lang aan de universiteit lesgegeven, dus die groep weet ons te vinden.”

Hoe vader en zoon met elkaar omgaan, is mooi om te zien. In de school kennen ze hun plaats ten opzichte van elkaar. Beiden weten: Ingmar is de baas. Ze zijn, zonder dat ze het met zoveel woorden zeggen, trots op elkaar.

Ingmar vertelt dat zijn vader de eerste Utrechtse profkampioen in Nederland was en hij wijst op de oude wedstrijdposters die hij heeft laten ophangen. Op de site heeft hij een foto gezet van zijn vader, een jongen van 18 in bokshouding. Het is een eerbetoon. De vader op zijn beurt ziet dat de zoon het anders doet en dat is goed.

“Mijn tijd is geweest”, stelt hij, al is zijn ervaring nog zo welkom op de trainingen. ‘Oom Joop’, die op zijn vijftiende begon te boksen, brengt ruim 50 jaar aan kennis en kunde mee. Een verleden als wedstrijdbokser, fascinatie voor techniek en tactiek (“Ik was klein en wilde het gevecht maken. Met tactiek kon ik dat doen”) en een onbegrensde interesse voor de sport. Ingmar noemt de kennis van oudere trainers ‘human capital’.

Zoiets typeert de twee: ze delen het respect voor de traditie, waarbij Ingmar ook met een zakelijk oog naar het boksbedrijf kijkt. Olympische Spelen “We hebben ongeveer tien wedstrijdboksers waar we wat van verwachten. Die gaan we na de zomer in de ring brengen. Daar zetten we ons voor in, maar we blijven ook inzetten op de recreanten. Als je alleen van wedstrijdboksers moet bestaan, dan word je een klein clubje hoor. Dan kun je niet zien waar het nieuwe talent zit. Onze school loopt goed dankzij de recreanten. Die staan voor ons op de eerste plaats. We zien ze ook als een soort visvijver voor talent.”

VerbonSchoolbord

Schoolbord in de hal

Of de nieuwe wedstrijdboksers van Verbon straks ook naar de Olympische Spelen gaan, is een moeilijke vraag. Ingmar zegt eerlijk: “De methoden in Nederland zijn daarvoor niet up to date genoeg. Vergeleken met de echte boksnaties als Cuba, de Oekraïne en Rusland komen we steeds tekort. Ligt dat dan aan die bokser? Een deel ervan is toe te schrijven aan de trainer. We hebben dus iets anders nodig om de top de halen. Een deskundige bondscoach? Een goed achtjarenplan? Het is zo jammer dat er geen geld voor is. Daar maak ik me zorgen over. Aan de andere kant, wij kunnen goed organiseren. En ik signaleer dat steeds meer verenigingen eigen plannen gaan ontwikkelen.”

UBV (Utrechtse Boks Vereniging) Joop Verbon en Sportschool Joop Verbon. Beide opgericht in 1975, door Joop Verbon. Sinds 2001 eigendom van zoon Ingmar Verbon.

Gediplomeerde trainers: 5

Hoogste verwachting van wedstrijdboksers: Hichan en Davy

Aantal wedstrijdboksers: circa 10

Aantal recreanten: circa 270

Contact: www.verbon.biz/

One thought on “Boksvereniging Joop Verbon, Utrecht

  1. Hoi

    Ik ben een oud lid van de vereniging. Ik heb geloof ik ongeveer 6 jaar bij jullie gebokst. Ik ben begonnen in de buurt van 1980. Aan deze tijd heb ik veel herineringen. Bv de wedstrijden thuis welke altijd lekker druk waren met de meest markante figuren uit Utrecht(echt gezellig). Ooit een voorwedstrijd gebokst voor Cor Everstein in zaal Amesitia in Den Haag. Uiteindelijk was mijn wedstrijd de enigste wedstrijd van die avond. De profwedstrijd werdt verstoord door een grote knokpartij vanuit het publiek. Kortom ik heb aan boksen goede herrineringen en het blijft eigenlijk altijd in je bloed zitten wand ik boks nog regelmatig met mijn collega,s op het werk. Inmiddels ben ik bijna 50 jaar en denk er nog steeds aan om het weer eens op te pikken.

    Veel succes met de boksschool en doe de groeten aan Joop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *