Cor Hillenga

Cor Hillenga (school Abelsma), januari 1965

Hij oogt zoals boksers ogen: goed getraind, alerte oogopslag. Cor Hillenga. Een Groninger, verbonden aan de beroemde School Abelsma. Hillenga was in 1958 Nederlands kampioen zwaarweltergewicht. Deze foto is genomen in januari 1965. Je zou het niet zeggen.

In februari 1958 waren de kampioenschappen in de Haagse Dierentuin. Daar hadden ze een prachtige zaal die er goed geschikt voor was. Ruim, sfeervol, genoeg plaats voor publiek. Vergelijk het met Krasnapolsky in Amsterdam, waar ook veel gebokst is.

Wie er nog meer waren? Ik diep dit op uit een  krantenknipsel zonder naam. Henk Zwaan (vlieggewicht) en Jan de Rooy (vedergewicht) zonder te boksen: de tegenstanders bleken bij weging te zwaar, dus was er een soort prestatiepartij. Dan haalden een titel:  Theo Wilbrink uit Groningen (bantam), Bob Bouhuizen uit Hoek van Holland (middengewicht), Wim Gerlach uit Groningen (middengewicht), Herman Schregardus uit Amsterdam (lichtwelter), Harry Matteusen uit Eindhoven (welter), Eddy Kiks uit Amsterdam (halfzwaar) en Leon Gerards uit Maastricht (zwaargewicht).

Namen uit onze boksgeschiedenis. Waar zijn ze nu? Dat vraag ik me vooral af over Cor Hillenga.

In 1965 stond hij twee keer tegenover Lolle van Houten, de Leeuwarder bokser over wie ik een boek schrijf. Beide keren won hij, “met één punt verschil” zoals Lolle graag benadrukte. Het moeten indrukwekkende partijen zijn geweest. Cor Hillenga, de man met de titels en de wedstrijdervaring. Lolle van Houten, de coming man, die nergens van onder de indruk raakte en van zichzelf wist hoe snel en sterk hij was. Ondanks het verlies werd hij beloond met een promotie naar de A-klasse. Drie maanden later won Lolle zijn eerste landelijke titel. Met de groeten aan Cor.

Daarom alleen al zou ik Hillenga willen spreken. Naamgenoten kennen hem niet, internetonderzoek leverde weinig op. Elke Hillenga uit Groningen opbellen leek me teveel op stalken, en wie weet woont hij nu wel in Zeeland.
Cor Hillenga, waar ben je?

2 thoughts on “Cor Hillenga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *