de sponsoring van Joshua Talens

Hij heeft talent, hij heeft toekomst, maar hij heeft geen geld. Dat wil zeggen, niet genoeg. Joshua Talens (Boksteam Assen) zoekt dus sponsoren.

“Het is mijn droom om profbokser te worden”, zegt hij. Zover is het nog niet. Hij bokst nu in de B-klasse en zijn boks-c.v. ziet er goed uit: vorig jaar de Zilver Wander Bokal Berlijn, Nederlands kampioen jeugd 75 kg, en zo zijn er meer bokalen en titels. Op naar de top, zeg ik en Joshua denkt aan het geld.

Want hij moet regelmatig trainen op zijn niveau en liefst een beetje hoger. Wedstrijden doen. En dat kan niet altijd in zijn eigen stad. Dus dan zijn er kosten.

Dat geld begint geleidelijk binnen te komen dankzij de inzet van zijn vader en trainer Johann Talens. Hij schreef verschillende bedrijven aan: “Vaak kregen we niet eens een antwoord. Een neef van mij, Berry Talens, zei: ‘hak het in stukjes, alle beetjes samen is ook een groot bedrag.’” Het bleek een gouden idee.
Zo ontstond een maandje geleden de Club van Vijftig. Particulieren en bedrijven die vijftig euro per kalenderjaar doneren. Als support voor de talentvolle bokser uit Assen. In ruil daarvoor krijg je naamsvermelding op de website van de boksschool. Bedrijven die 125 euro doneren mogen met hun logo en een link op de site.

Er is in Assen goed over nagedacht, en het resultaat is dan ook verbazend eenvoudig. Wil je lid worden van de Club, dan mail je dat aan Assen. (boksteam-assen@home.nl ) Je krijgt het girorekeningnummer en na storting een vermelding op de site.
Wie lid wordt, doet dat voor een jaar. Geen stilzwijgende verlenging, een jaar is een jaar en dan kun je opnieuw beslissen. Als je wil, kun je navragen wat er met je donatie gebeurt. “Het is het geld van de mensen tenslotte”, zegt Johann. Mocht Joshua door wat voor reden dan ook stoppen, dan wordt het geld terug gestort. Eerlijk en transparant, zo kan het dus ook.

Joshua is de beheerder van de rekening. Zijn er bijvoorbeeld nieuwe trainingsspullen nodig, dan gebruikt hij het pasje. Het lijkt me best een druk op je schouders, zeg ik tegen Joshua. Straks zit er een hele club toe te kijken of jij het wel goed doet. En ze willen vast allemaal een verjaardagskaart van je. Maar boksers uit het Noorden zijn niet zo snel zenuwachtig te krijgen. Joshua: “De mensen kiezen er zelf voor. Dus dat legt geen druk op me. Ik doe gewoon mijn ding en dat is het dan. De meeste sponsors ken ik al en daarmee heb ik ook regelmatig contact. Verder zoek ik nog een beetje mijn weg erin.”

Naast de Club van Vijftig en enkele bedrijven zijn er nog andere sponsoren. Het Sport en Welness Center in Assen laat Johsua gratis trainen. Ook topsport manueel therapeut Bob Stoker werkt voor nop. Het helpt allemaal, maar toch is er nog geld tekort. Johann: “Ik heb een ruwe begroting opgesteld, het gaat om zo’n drieduizend euro.” Dat moet bij elkaar te krijgen zijn.

Ik vind het een mooi plan, al met al. Het is voor iedereen overzichtelijk en lekker direct. Geen ingewikkelde papieren die je moet tekenen. Geen gedoe. Gewoon, een verzoek om steun aan een bokser met toekomst. Daar doe ik aan mee. Voor Joshua, maar ook voor de creativiteit van het plan. We krijgen geen grote subsidies zoals andere sporten, dus moeten we het hebben van elkaar en mensen die van de sport houden. Dus, count me in. Gisteravond heb ik vijftig euro overgemaakt.

Update maandag 7 maart 2011
Nieuws uit Assen. Gisteren is Joshua in zijn klasse districtskampioen van Noord-Holland en Noord geworden, na een sterke wedstrijd tegen Eddy Simba (ABC Amsterdam).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *