Districtswedstrijden Zuid 2011

Heerlen, zondag 30 januari 2011. Open zuid Nederlandse kampioenschappen.

Het was een volle middag en een lange dag, daar in Heerlen. Ik was er al om kwart over elf, komend uit Maastricht waar ik in een hotel logeerde. De avond ervoor had ik in het dorpje Heer oud-bokser Sjeng Verstappen ontmoet. En de dag erna ging ik  naar de sporthal te Heerlen. Daar waren om kwart over elf de eerste asbakken al half gevuld door de rokers. Dat zou voor mij de dag gaan beheersen, al had ik daar nog geen idee van. Op de matching stonden veelbelovende partijen en daarbij kwam er ook nog een profwedstrijd.

 

Boksfamilies

Elk district heeft een eigen geschiedenis en eigen namen die er gekoesterd worden, en die namen gaan vaak generaties terug. Boksfamilies. Die dag hoorde ik veel over grootvaders en oudooms die boksten, soms onder een schuilnaam uitkomend voor een ander land. Het mooie is, om dat te weten en te zien hoe het boksen door de generaties zich kan vernieuwen. Trouw aan de traditie, maar toch in verandering. Omdat ik de laatste tijd nogal veel lees over Joodse boksers, ging ik even praten met Ruben Ligthert (ABC Amsterdam). “Nee, ik ben niet Joods”, zei Ruben desgevraagd, “maar mijn opa wel en die heeft ook gebokst.” Dat was b. Foto’s zijn er waarschijnlijk niet meer, maar hij gaat rondvragen. Fred Cohen heeft die evenmin nog van zijn oom David Cohen, die voor de oorlog in Nederland nationaal vedergewicht kampioen was.


Inslaan met Raymond Joval. Dit is het begin, later won Ruben aanzienlijk aan focus.

Ruben is “net 16 geworden” en hij zit in zijn examenjaar vmbo. Drie wedstrijden gedaan, 1 verloren, 2 gewonnen en vandaag is dus zijn vierde. Hij staat aan het begin, maar de sport zit al diep in hem. “Boksen is meer bekeken”, legt hij uit, “daar hou ik van. Je moet denken, denken, denken”. Voor andere sporten voelt hij niet zoveel. Dit is het. Nee, kickboksen niet. Boksen dus wel.


Rode hoek Ruben Ligthert (ABC Amsterdam) tegen blauwe hoek Baris Sahim (Golden Gloves Eindhoven). Eerste ronde, hele wedstrijd op YouTube.

Verloren, en dat is rot. Maar er is altijd een volgende wedstrijd, en dan heeft hij de examens, en dan is er verder nog een helehoop in het leven waarmee hij moet omgaan.


Inslaan Max van der Pas. Naarmate het inslaan vorderde, veranderde hij. Zijn ogen stonden anders, hij leek wat dunner. Een gespannen veer.

Max van der Pas is maar één jaar ouder dan Ruben en toch al een eind verder in zijn boksersloopbaan. Verder wat wedstrijden en ook wat mentaliteit betreft. Max heeft een droom of beter gezegd een plan. Ambitie. Doelgerichtheid. Hij draait mee in het EK en in het WK circuit en zijn droom is uiteindelijk naar de Olympische Spelen van 2016 te gaan. Die droom is zo sterk, dat zijn hele leven zich daarnaar heeft gevoegd. Ouders, vriendin en dagelijks leven, alles en iedereen centreert zich om het boksen van Max. En ik vanzelf ook, als ik met hem praat. Dat dwingt zijn ambitie af. Hij weet wie Bep van Klaveren was: “Goud op de Olympische Spelen van 1928”. Max spreekt losjes en gemakkelijk, maar hij weet heel goed wat hij zegt en wat niet. Zijn eigen pr doet hij uitstekend. Op zijn Hyves’ pagina heeft hij honderden vrienden.

Rode hoek Max van der Pas (Boxing Team Olympia Den Bosch) tegen blauwe hoek Liridon Klinaku (ATV Bad Honnef Boxen Anke Muller) Max wint.

Dat was de laatste wedstrijd die ik kon zien. De rokers hadden gedaan wat rokers doen, en in de kleine kantine was daardoor een lichtblauwe mist ontstaan, die geleidelijk door de sporthal heen was getrokken, door de kleedkamers heen tot het overal aanwezig was en mij tegen zes uur velde. Misselijk ging ik naar huis.

Kevin Paulussen

Gelukkig had ik nog wel de wedstrijd van Kevin Paulussen (SCM) gezien, bij vlagen briljant maar toch verloren. Negentien jaar en ook vol plannen. Klik hier voor zijn wedstrijd. Alleen al door de jonge boksers die ik deze middag sprak, geloof ik in de toekomst van de bokssport. Niemand had dat flauwe van ‘het moet leuk zijn’, elk van hen heeft doelen en ambitie, en vooral een diepe liefde voor het boksen.

In de trein terug naar Leiden dacht ik met spijt aan alles dat ik ging missen. De andere wedstrijden, de profwedstrijd van Ghevorg Khatchikian tegen Alaudin Moertazalijv en de het antwoord op de vraag wie toch die ene grote boksliefhebber bij de keukenfabrikant zou zijn. Iemand bij Plan Keukens moet besloten hebben: “Boksen, dat gaan we sponsoren.” ‘t Zou een reden zijn om daar een keuken te kopen.

One thought on “Districtswedstrijden Zuid 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>