Eddy Kiks

Amsterdam: Krasnapolsky, maart 1965.  Halve finale Nederlands kampioenschap, zwaargewichten.  

Regerend kampioen Eddy Kiks verliest op punten van Lolle van Houten

Eddy Kiks als jonge jongen


Deze foto zag ik vanmiddag bij Eddy Kiks thuis. “Dat ben ik”, zegt Eddy, “toen had ik pas mijn eerste titel.”  Een jaar of achttien, negentien is hij hier, precies weet Eddy het niet meer.  Dan zal het op z’n vroegst in 1954 zijn geweest, want Eddy is van 1936.

De eerste titel, maar niet de laatste.  Zeker zeven keer was hij kampioen van Nederland. Tijdens zijn diensttijd bokste hij veel in het buitenland: “Leuk, legers tegen elkaar.” In Nederland verloor hij nooit, zegt Eddy stellig. Behalve dus die ene keer in de halve finale. Dat was toen hij Lolle van  Houten tegenkwam.

Eddy Kiks als oudere jongen

Vanwege Lolle van Houten zocht ik Eddy Kiks op. Hij is nu 74. Een geboren en getogen Amsterdammer,  lekker vlot in de omgang en nog steeds every inch a sportsman. Als hij gaat fietsen, klokt hij de tijd. Twee keer per week fitness. Eddy denkt erover om bokslessen te gaan geven bij een sportschool in Almere, waar hij woont. Het sportieve zit in hem,  dat zie je zo. Een snelle motoriek. Dat vlugge in bewegen. Alert.  Hij is indertijd van het jeugdvoetbal overgegaan naar het boksen, al wou zijn vader Jan Kiks (ook in het bezit van meerdere landelijke titels) het niet hebben. “Dat was een knock out’er,” zegt Eddy, “en die wist wat er kon gebeuren.” Eddy ging toch. Hij bokste bij de school van Nelis Bisschop. Later stond zijn vader soms bij hem aan de ring. Trots op zijn kind.

Stijlbokser

“Ik was een stijlbokser,” vertelt Eddy.  “Een moordenaarskarakter had ik niet. Dus ik gooide er niet nog eens een ram overheen. Maar ik nam niks, ik gaf niks toe. Mijn specialiteit toen was zo van onder, links, leverstootjes.” Hij doet het schaduwboksend voor. Losjes.

“Lolle van Houten werd toen gebracht. Die kwam in die tijd op. Dat vond de jury ook leuk. Een nieuwe jongen en mijn loopbaan was toen bijna aan het einde. Lolle had een goede conditie,  hij was atletisch. Dus, net als in het voetbal, als daar een nieuw jongetje is…  Maar de uitslag was eerlijk. Hij was gewoon beter.”

Ik vraag naar Joop Walda, de man die Lolle in de finale tegenover zich vond. “Wie? O, Matje Walda. Een logge jongen. Daar heb ik ook weleens tegen gebokst. Kwam hij tevoren vragen of het niet zo hard hoefde.”  Eddy lacht. Evenzogoed gingen ze er daarna alletwee vol in. Walda gaf op in de eerste ronde.

Ongeveer honderd wedstrijden heeft Eddy Kiks gebokst. Als hij zijn wedstrijdboekje terugvindt, kan hij er meer over vertellen. Maar waar dat boekje is?

We hebben het nog een tijdje over het boksen en over Lolle van Houten. Had er meer in gezeten? “Misschien,” aarzelt Eddy. “Hij had niet zoveel om zich heen hangen.” Daarmee bedoelt hij de grote entourage van managers en promotors, zoals je in die tijd in Amsterdam en Rotterdam wel had.

Eddy begint langzaam weer naar het boksen te groeien, lijkt het. Dat lesgeven roept hem. En daarbij, er is een kleinzoon van 16 jaar die wil leren boksen. “Ik ga hem begeleiden,”  zegt Eddy Kiks. Onthou de naam: Maxim Kiks.

4 thoughts on “Eddy Kiks

 1. Even een reactie op de bokser Walda. Ik bokste vanaf 1968 bij Ome Dick Groothuis. Tot ongeveer 1980, toen wij op de Keizersgracht trainde.
  Walda, hij heet Peter Walda trainde toen al bij Ome Dick. Hoop duidelijkheid te hebben gebracht. Een vriend en medebokser die net als ik nu bij Hercules traint bij de sporthal Ookmeer, heeft misschien meer info omtrent Peter Walda. Sportgroet van Cor Cornelissen.

 2. Beste Eddy,

  heel leuk je even te mogen zien op jouw site.
  Wat was je een kanjer he, evenals je lieve vrouw en vader.
  Hoop je snel weer eens te ontmoeten.

  Rudi Lubbers, die zoveel van je geleerd heeft.

  Wat waren we in Wales- Pontiprit goed he..?
  Jan van Ispelen, jij en ik op een kamer..?

  Je trouwe makker.

  • Beste Rudi,

   Beetje late reactie …maar ik zie het bericht nu pas.
   Ik heb Eddy verteld dat jij gereageerd hebt,
   Het lijkt hem leuk om jou weer een keer te spreken of
   te ontmoeten.
   Zijn geheugen is niet optimaal meer ,
   maar jou weet hij zich nog goed te herinneren.
   Voor de rest is hij nog fit en kan nog wel een paar rondjes
   blijven staan.
   Eddy zijn tel. is 036-5330983

   Groeten van Dimitri Kiks (zoon van Eddy)

 3. IK HEB TEGEN DEZE SPOTIEVE JONGEMAN IN ASSEN GEBOKST, IN HET JAAR 1966, HIJ WERD TOEN AAN DE RING VERZORGT DOOR APPIE BOS, VAN DE BOKSCLUB , DOS, TE ENSCHEDE.
  Ik verloor toen op punten (eigen schuld) direkt na de wedstrijd , met mijn vrienden naar Groningen gereden om nog een paar biertjes te drinken.
  HIER kwam ik ook nog een oude bokstegenstander (ROOSIEN) te gen , waartegen ik in 1959 heb gebokst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *