Gezocht: Ko Cornelissen

Ko Cornelissen op 1 oktober 1925 (Familiebezit)

In mijn mailbus vond ik een oproep. Bokser gezocht. Ko Cornelissen heette hij. Zijn dochter is op zoek naar hem, dat wil zeggen naar informatie over zijn bokstijd. Ooit was er een plakboek waar alles in stond. Iemand gooide dat weg en toen stond ze met lege handen. Dat is rot, als het je vader betrof. Yvon Kennedy-Cornelissen schreef: “Er is een polygoonfilmpje uit 1924, waar gebokst wordt, maar ik herken niet mijn vader, ’t is vrij onmogelijk iémand te herkennen. Wèl herken ik hem aan tafel links met grote kuif. Maar ja, ik kan niets bewijzen.”

Ko Cornelissen dus. Hij bokste in het Amsterdamse, onder andere in Krasnapolsky.

Dit is wat Yvon schreef:

Ik zoek al heel lang naar informatie over mijn vader. Hij was in 1921 kampioen van Amsterdam, 16 jaar, vlieggewicht. In 1924 2e kampioen van Nederland. In dat jaar deed hij mee aan de Olympische Spelen in Parijs.

Hij heette Ko (Jacobus) Cornelissen, dat wordt vaak verkeerd geschreven Jan en L. Geboren in 1924, overleden in 1953. Beide Amsterdam. Hij was 25 jaar lid van D.O.S. Amsterdam. Ooit had ik een boek met knipsels en foto’s, door een familielid weggegooid. Het is lang geleden, maar wie heeft nog info?

Ik heb van de vele trofeeën die hij had er slechts twee over, plus een prachtig boksbeeld.

Ivon Kennedy-Cornelissen
mailen: chris-ivon@versatel.nl

7 thoughts on “Gezocht: Ko Cornelissen

 1. …op Sportgeschiedenis.nl was ook al een oproep gedaan waar weinig uitgekomen is. Heb zelf in mijn archief zitten snuffelen maar niets gevonden. Volgende week ga ik een dagje naar het onvolprezen Amsterdamse Gemeente-Archief. Zal meteen die Ko even ‘meenemen’…

  • Geweldig, wat fijn! Ik zou graag zelf zoiets doen, maar ik ben ‘housebound’ door MS. Heel veel dank!
   Ivon Kennedy Cornelissen

 2. Nog een bericht van de dochter van Ko:
  Het is heel raar ik kom overal de naam Cornelisse tegen’de data kloppen wel.
  Nog vreemder is het dat de zus van mijn vader Francien,
  ook als Cornelisse in het geboorteregister staat.
  Kennelijk nam men het niet zo nauw met de N.
  En zo beginnen de fouten, want op wikepedia staat
  Jan Cornelisse als bokser bij de Ol. Spelen in Parijs.
  Zelfs het geboortejaar 1904 klopt, maar niet de datum van overlijden.
  Ivon K.Cornelissen.

 3. Mijn vader staat altijd als Cornelisse (zonder N)
  op de lijsten van de kampioenen. Ook op Wikkepedia
  staat ene Jan Cornelissen, ook geboren in 1904, maar veel later overleden. De zus van mijn vader staat ook in het geboorteregister als Francien Cornelisse !
  Vroeger nam men het kennelijk niet nauw met de N.
  Maar met zoeken is het misschien goed te weten dat hij
  ook als Cornelisse staat vermeld.
  Ivonne Kennedy-Cornelissen (ingeschreven mèt N)

 4. Inmiddels heeft Nico Horn een foto aan mij gestuurd waar de Olympische boksploeg van 1924 opstaat
  Inclusief Cornelissen. En ik heb inmiddels ook diverse wedstrijdlijsten waar Ko Cornelissen (soms zonder n opstaat) Hij was 5 x Ned. kampioen.
  Andre en Vilan: ben jullie E-mail-adressen kwijt.
  Vandaar via deze.Ivonne.

 5. In 1923 was K. CornelisseN Ned. Kampioen licht middengewicht (R”dan 11 en 12 aug.)
  1920 Ned. Kampioen lichtste gewicht.
  1924 2e weltergewicht
  1924 Olympische spelen Parijs.
  1925 ?
  1926 Ned. Kampioen middengewicht.
  1927 Ned. Kampioen middengewicht. Deze staat wèl vermeld op de lijst, de anderen niet(?).
  Tot zover mijn zoektocht. Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *