Henry Placké

Heny Placké

De eerste beroepsbokser van ons land, schreef de krant Het Vaderland na zijn overlijden. Henry Placké was bij leven al een legende. Bokser, zeker, maar ook worstelaar, zwemmer en circusartiest. Hij was bijna twee meter lang en woog in een goed seizoen 120-125 kilo. Breed, goedgebouwd en vol initiatief en ambitie. De kranten wisten altijd wel wat over hem te melden en de meningen waren vaak verdeeld.

Rond 1896 verschijnt zijn naam voor het eerst in de Nederlandse kranten. Hij is de “worstelaar en bokser” Placké, woonachtig in Amsterdam, die de worstelaar Dirk van den Berg in de media uitdaagt. Dat typeert Placké: prikkelen, provoceren en  iets wagen. Dirk kon zich vervoegen bij Placké: Martelaarsgracht 4, te Amsterdam.

In datzelfde jaar heeft Placké een “oefenlokaal” in de Falckstraat. Daar geeft hij bokslessen en verkoopt hij kaarten voor een groot “scherm,- en boksfeest” dat hij met de Belgische schermliefhebber Leopold van Humbeek zal geven in de grote zaal van Maison Stroucken. Er is boksen in drie gewichtsklassen: licht,- middel,- en zwaargewicht. De zaal is bomvol op de avond van 1 maart en Het Nieuws Van Den Dag schrijft lovend: “Interessante partijen kreeg men te zien tussen Hisgen en Schrijver, en tusschen Kingma, bekend wiel,- en schaatsenrijder, en Placké.” Aanduidingen van gewichtsklassen ontbreekt.

De kaartverkoop typeert Placké eveneens: hij is ook zakenman. Zijn naam is zijn inkomen, en dus komt hij steeds mooier in zijn advertenties. Boksmeester, professor, internationaal bokskampioen, het is of hij bij zichzelf dacht ‘I am the greatest’. Wat ervan wáár is, valt moeilijk te achterhalen bij gebrek aan bronnen.

Placké organiseert ook bokswedstrijden, al in april 1902, dus ruim voordat de Nederlandse Boksbond werd opgericht. Hij wilde boksen, hij hield van pr dus organiseerde hij niet zomaar een wedstrijd, nee, het ging om het Nederlands kampioenschap. Die werden gehouden in gebouw Velox te Amsterdam en de boksmeester zelf kwam demonstraties geven. Daarnaast waren er demonstraties in zwaaien met knotsen en werken met lichte halters. Feitelijk trainingstechnieken. Op het programma stond ook een worstelwedstrijd. De uitslagen van het boksen: lichtgewicht O. Greeve,  zwaar-middengewicht P.M.C. Toepoel en zwaargewicht Tim.

In deze tijd komt dus mede dankzij Placké het boksen een beetje in de regels hier. Maar Placké gaat geheel een eigen weg. Tot ver in 1915 zal hij optreden als worstelaar in circussen en wedstrijden voor zichzelf organiseren, waarbij hij geldbedragen aan degene uitlooft die hem kan verslaan.

In 1904 beproeft hij zijn geluk in Amerika, hij daagt Bob Fitz Simmons uit voor een wedstrijd die de uitdaging aanneemt. De kranten schrijven honend over Placké en over het boksen in Nederland, wat de Nederlandse pers geschrokken citeert:

“Placké heeft geen notie van voetwerk en is de meest ongelikte recruut in de boksgelederen, die zich hier ooit vertoonde. Hij kan in Holland kampioen zijn, doch de Hollandsche stijl moet dan nog al den Arcadische eenvoud hebben behouden uit den tijd toen de menschen in holen woonden en hun voedsel met een knots bemachtigden.”

Meteen terug in Nederland is hij weer op zijn vaste spoor: worstelen en boksen. Hier wint hij wel, en ook elders in Europa. Circussen, meebesturen aan de Boksbond (1911 opgericht), verhuizingen naar onder andere Den Haag waar hij bokslessen geeft, Placké heeft een avontuurlijk leven dat in dienst stond van de sport. Bokser-worstelaar, zo is hij dan bekend in Nederland. Iedereen kent zijn naam in deze tijd.

Rotterdamsch Nieuwsblad, 1915

Bij zijn dood in 1944 blijkt hij toch in de vergetelheid te zijn geraakt. Zijn laatste levensfase bracht hij door in een pension in het plaatsje Montfoort. Enkele krantenberichten roemen hem in een terugblik als “gevreesd bokser”, die kampioen was van Engeland, Duitsland en Nieuw-Zeeland. Er is sprake van een plakboek dat hij bezat. Waar dat is? In 1944 is het volop oorlog, wie zal begrepen hebben hoe waardevol dat was…

Henry Placké is een van de vroege boksers in de Nederlandse geschiedenis, die met naam en gezicht bekend zijn. Er zullen er veel meer geweest zijn. Zoals Placké zelf op kermissen stond en in circussen optrad, deden dat ook veel anderen zoals de advertenties laten zien.  Maar wie en waarom, dat is moeilijk te achterhalen. Schatgraven naar het boksverleden, dat is het.  Lezen in oude kranten, hopen op plakboeken en op mensen die een oude schoenendoos op zolder hebben staan. Of op iemand die zegt: “Henry, dat was mijn opa.”

21 thoughts on “Henry Placké

 1. Henry Placké heeft nooit tegen de toenmalige wereldkampioen in het middengewicht Bob Fitzsimmons gebokst. Placké had hem wel in 1896 uitgedaagd, maar had de enorme mazzel,dat op de dag dat hij van boord stapte in Engeland Fitzsimmons (later ook wereldkampioen in het half-zwaar en zwaargewicht!) al weer in New York arriveerde.Het feit alleen al,dat Placké -die voor zover mij bekend is- pas een partij had gebokst in Australie tegen een andere nieuweling en na afloop 6 dagen in coma had gelegen, de hardst slaande bokser van die jaren had uitgedaagd werd door de engelse pers gezien als teken van totale waanzin. Kan ook heel goed weer een staaltje van Placké z´n goed ontwikkelde gevoel voor zelf promotie zijn geweest.
  Placké is wel de enige nederlander, die in de amerikaanse boksfolklore is terecht gekomen. De aanleiding was z´n partij tegen Charles Kid McCoy in 1904. Volgens de krant daags na afloop gaf Ex-middengewicht kampioen McCoy Placké in de eerste ronde een genadelose afstraffing en sloeg ´m in de tweede ronde moiteloos totaal KO. McCoy, die misschien nog wel meer gevoel had voor zelf promotie dan Placké maakte er later iets veel mooiers van. Dit verhaal heb ik in diverse versies gelezen. Dit is er een van. Toen de veel kleinere McCoy Placké in de eerste ronde maar niet op z´n kop kon raken verzon hij een list. In het begin van de tweede ronde wees hij naar de schoenen van Placké en zei, dat z´n veters los zaten. De grote hollander boog voorover om er naar te kijken. Waarop McCoy hem met een enorme opstoot direct KO sloeg.

  • Maar. … tegen wie dan wel? En wat zijn je bronnen? Mijn informatie komt uit de oude kranten uit de genoemde periode. Ben dus heel benieuwd!

   • Mijn bronnen zijn o.a. Lanky Bob en In the ring with Bob Fitzsimmons. Deze 2 boeken zijn recent verschenen. Beide auteurs zijn terug naar de bronnen gegaan en schrijven niet oudere biografieen, latere tijdschriften of herinneringen van boksers na. Fitzsimmons amerikaanse carriere als voormalig wereldkampioen zwaargewicht is al lang geleden volledig uitgevlooit, maar in het nieuw-zeelandse en australische deel van z´n carriere zijn er de laatste jaren nog wel wat nieuwe feiten boven tafel gekomen. Ben zelf ook nieuwsgierig naar jouw bronnen.
    Placké zelf is als bron- zoals veel boksers- compleet onbetrouwbaar. In de 20er jaren werd hij al als kletsmajoor beschouwd. Op Boxrec.com kan je de wedstrijdlijsten van Fitzsimmons,McCoy en Placké vinden. Die van Placké is niet compleet. Het gevecht tegen Barker in Australie staat er bijvoorbeeld niet in. Een andere bekende tegenstander van Placké is Yank Kenney geweest. Kenney was bekend als worstelaar en bokser. Als bokser vooral door z´n nederlagen tegen de betere boksers of als sparringpartner van de kampioenen. Zijn partij tegen Placké kan ook een soort demonstratiepartij zijn geweest. Meer info hieromtrent was in het boek Peter Maher van Donnellson niet te vinden. Interessante figuur die Placké. Zit misschien wel een leuk boekje in. Een avonturier met meerdere facetten. Voor zijn tijd een reus van een kerel,maar uit alles wat ik ooit over hem heb gelezen een waardeloze bokser.

  • Vooral kranten uit ‘zijn’ tijd, met name het Nieuws van den Dag. Heerlijk, oude kranten. Het liefst zou ik oude bokstijdschriften raadplegen maar die lijken nogal zeldzaam te zijn.

 2. ….overigens: in dat bewuste interview vertelde Placké dat hij FitzSimmonds uitgedaagd had, maar dat de laatste te bang was, om tegen hem te vechten. Volgens datzelfde verhaal, ontliep FitzSimmonds hem, maar dat Placké, hem bleef achtervolgen vanaf San Francisco tot New York aantoe. En, zo vervolgt Placké, dat hij hem in Londen trof, maar op de ‘grote avond’ schitterde de Amerikaan door afwezigheid…

 3. Zou dat hele interview graag willen lezen! Bewijst wel wat een fantast die Plackè was en dat indertijd goedgelovige journalisten aan zijn lippen hingen.Natuurlijk wel mooie kopij voor ze.
  Fitzsimmons bang voor Plackè is van dezelfde orde als Mike Tyson, die bang zou zijn geweest voor John de Wolf,die de bokssport net zo onder de knie heeft als Placké die had. Fitzsimmons trad jaren tussen z´n gevechten in het theater op en gaf dan boksdemonstraties en sparde indien er liefhebbers waren niet allen tegen z´n sparringpartners, maar ook tegen mensen uit het publiek. Iedereen, die dan tegen hem op de been bleef kon een aardig geldbedrag winnen. Er waren nooit veel vrijwilligers uit het publiek. Al helemaal niet meer toen Fitzsimmons een van z´n sparringpartners in 1894 in het theater dood sloeg. Placké heeft zich hier in elk geval nooit gemeld.
  Nederlandse journalisten als Liber en Bouwens met kennis over de bokssport hebben zich al lang geleden laatdunkend over hem uitgelaten en spreken dan over de John L. Sullivan (een belediging overigens voor Sullivan, die wel degelijk kon boksen als je de amerikaanse kranten uit z´n tijd leest)stijl oftewel wild molenwieken .Placké is ergens anders aleens omschreven als een soort kapitein van Kopenick. Volgens Bouwens bokste Placké in 1900 in het gebouw Velox in Amsterdam een profpartij tegen een kellner(helaas geen naam vermeld). De partij eindigde onbeslist, evenals de revanchepartij 2 dagen later op het Rembrandtsplein. Dit geeft duidelijk het nivo van de man aan. Hij is zeker de initiator van ´t boksen in Nederland,maar de rest is helaas grootspraak.

 4. Hai Eric, als jij mij even mailt, (ben jouw e-mailadres kwijt) dan sluiten we even ‘kort’en stuur ik jou dat interview.

 5. Dag Hoekvrouw. Geinteresseerd in sportgeschiedenis zat ik in de kerstvakantie te dwalen op de nieuwe oude-krantenwebsite van de Koninklijke Bibliotheek: http://kranten.kb.nl/search . Door Boksen in te voeren, kun je aardig wat details te weten komen over de beginperiode van het boksen in Nederland, veel natuurlijk over Henry Placké, maar ook andere informatie.
  Al op 11-06-1894 (Rotterdamsch Nieuwsblad) is er sprake van een worstelaar en “bekwame onderwijzer in athletiek en boksen” in Rotterdam, genaamd C. Kuijper.
  In 1894 (28-09) en 1896 (22-02) zijn er aankondigingen en verslagen van demonstraties van buitenlands boksers in Nederland.
  Over Henry Placké zijn dit enige data, vooral uit Nws vd Dag, maar die zullen je al wel bekend zijn: op 13-10-1896 heeft hij zich bij het Alg Handelsblad gemeld, op 25-09-1897 meldt het Nws vd Dag dat hij cursussen begint, op 22-07-1898 is de vereniging “Sullivan” opgericht, op 05-03-1898 is er een verslag van demonstratiewedstrijden met o.a. Kingma (de wielrenner-schaatser), op 28-01-1899 zijn er uitslagen van het Kampioenschap van Amsterdam, en op 25-12-1899 is er een aankondiging van het Kampioenschap van Nederland, waarvan echter niet meer overbleef dan wat demonstratiepartijen (13-02-1900).
  Groeten, Wim Zonneveld, Utrecht

 6. Beste

  al jaren zoek ik naar info van de worstelaar Steurs Alphonse (geboren 1975 , overleden 1955), familie langs de kant van mijn moeder Steurs Anna. En kijk toevallig vond ik op de website van Placké Henri een mooie advertentie in de krant Het Nieuws van de dag dd. 1902. Gezien ik daarin kan lezen dat het over een worstertornooi ging over meerdere dagen is mijn beleefde vraag of er van dit gebeuren nog meerdere krantenknipsles beschikbaar zijn.
  Met vriendelijke groet
  Luckermans Denis ( moeder Steurs Anna)
  Edegem ( België)

 7. Beste

  ik voerde een enorme fout in over de gegevens van
  Steurs Alphonse
  geboren Oud Turnhout 1875 , overleden Morkhoven december 1955

  mvg
  Denis Luckermans

 8. Beste Hoekvrouw

  met veel dank voor de knappe tip die ik doorkreeg
  heb mijn zondag even besteed aan wat opzoekwerk en ik moet zeggen met heel wat succes.
  ik heb heel wat mooie dingen gevonden over Alphonse Steurs, maar ook enkele mindere mooie ….hij bleek een catcher met een minder leuke reputatie
  maar dat kan uiteraard de pret niet bederven

  groeten
  Denis Luckermans (Edegem/belgië)

 9. Beste Hoekvrouw

  in mijn zoektocht naar Alphonse Steurs kwam ik ook jullie landgenoot Dirk Van Den Bergh tegen. Waarom is er van die man zo weining te vinden. Ik zie toch dat hij deelnam aan grote tornooien enz….
  Er is amper een foto van deze man te vinden !!

  Denis Luckermans

  • Ja Denis, dat soort vragen hoor ik vaker. Er is helaas geen grote boksencyclopedie waar iedereen in staat. Ik zou zeggen, als het gebrek aan publicatie over Dirk je stoort en je hebt zelf informatie, schrijf een stukje 🙂

 10. Denis,
  Alphonse Steurs was een fameuze worstelaar en in z´n tijd behoorde hij tot de wereldtop. Worstelen was toen veel en veel populairder dan tegenwoordig. De opkomst van de bokssport in het continentale Europa na de eerste wereldoorlog en enkele schandalen in de profworstelarij deden de proftak in Europa in de marge verdwijnen. Steurs heeft niet alleen door heel Europa geworsteld, maar is ook nog in de USA op de mat verschenen. In het archief van de Chicago Daily News zijn nog enkele overbelichte foto´s van Steurs te vinden. Bezit zelf een aantal foto´s van hem, waaronder twee in jiu jitsu outfit en een jiu jitsu techniek demonstrerend en een foto in de bokshouding met handschoenen aan. Weet niet of hij ooit de boksring ingestapt is, maar veel top worstelaars uit zijn tijd, waaronder ook de belgen Omer de Bouillon en Laurent Gerstmans, hebben indertijd wel eens een overstapje gemaakt.Een aantal zware jongens combineerden zelfs een bokscarriere met het worstelmetier.
  Dirk van den Bergh was in het begin van de 20e eeuw nederlands beste en bekendste beroepsworstelaar. Hij was toen een echte BNer. Er zijn toen diverse fotokaarten met z´n beeltenis in de handel geweest met alleen zijn naam eronder,dat hij worstelaar was wist toen iedereen. Die duiken af en toe nog wel eens op in de handel. Dirk is bij mijn weten nooit als bokser de ring in geweest, maar – met dank aan Stuyfsportverhalen – wel als wielrenner.

 11. Beste Mr Van Oostrom

  uiteraard wil ik graag met u in contact geraken
  ik weet niet of u de foto’s van Alphonse beschikbaar wil stellen
  eigenlijk ben ik bezig met het leven van Alphonse op papier te zetten
  en het uiteindelijke doel is om misschien een herdenking/monument/muurschildering aan te brengen in zijn dorp Morkhoven
  ik wil ook een werk samenstellen over het leven van Alphonse met alles er op en eraan dat ik gratis en voor iedereen wil beschikbaar stellen
  bij mijn opzoekingen kwam ik op 1 boxmatch tegen Sturm in 1907

  met vriendelijke groet
  Denis Luckermans

  • Hoi Denis,
   Als je mij je mailadres kan bezorgen neem ik contact met je op en kunnen we eventueel wat materiaal uitwisselen.
   met vriendelijke groet,
   Eric van Oostrom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *