Hoera Hersisia! (Ben Bril 2009)

Gewonnen! Gisteren versloeg Richel Hersisia in acht rondes Yaroslav Zavorotni. Overtuigend, zwaar en goed.  Naast de ring Anil Dubar die met hem trainde in de Haagse Directe, in de ring ook Chris van Veen.

Richel Hersisia met even rechts Chris van Veen

Richel Hersisia met Chris van Veen

Ik zag ze de grote zaal  binnenkomen en voelde me trots in mijn Haagse Directe jack, hoe het ook zou aflopen. Richel die zo hard en zo lang getraind had, de eenzaamheid ervan, de tegenslagen, en dan weten tegen wie hij daarvoor de ring instapte. Chris en Anil, al die tijd bij en met hem geweest. Het gezamenlijke doel om dit te kunnen doen.  En nu het uur van de waarheid.

Het was hard.  De druk op Richel steeg, want iedereen in het volle Carré wilde dat hij won, ook om het verlies van Don Diego Poeder twee jaar In de ringgeleden goed te maken. Dezelfde plaats, dezelfde tegenstander.  Maar Richel moest het doen.

Een paar keer ging ik achter de ring staan, bij Chris en Anil. Die zagen alleen Richel. Riepen aanwijzingen.  In de ring indringend op Richel inpraten. “Korte rechtse hoeken, hoor je me?”  Hij hoorde het.  Achter de ring is alles dichterbij. Ik zag hoe Richel doorweekt was van zweet, hoorde zijn stem, de doffe klappen die hij gaf en ontving, en hoe er steeds weer een nieuwe ronde kwam, tot de achtste toe.

Na de overwinning ging ik naar de kleedkamer om te feliciteren. Hij zag er goed uit: geen beschadigingen, geen blessures. Een vaagrode plek boven zijn linkeroog. “Leeg”,  zei hij toen ik vroeg hoe hij zich voelde. En blij natuurlijk. Een beetje pijn door de opstootjes.

We spraken even over de trainingstactiek van Chris, alles was zo gegaan als hij gezegd had. “Dit is boksen,” zei Richel nog, “hier doe je het voor.”

Toen ging ik  weg. Ook blij, en nog steeds onder de indruk van wat ik had gezien. En van wat ik wist: na een lange tijd van nul gevechten omdat de blessure dat verbood,  zo terugkomen.  Die Europese titel lijkt me volstrekt haalbaar. Wat een wedstrijd. Wat een man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>