I.M. John Kristalijn (artikel)

(volledige versie van artikel in Den Haag Centraal,  11 juli 2009)

Er ging een schok door de Haagse bokswereld toen bekend werd dat John Kristalijn overleden was. Zijn dood sluit het tijdperk Kristalijn af, dat zoveel betekend heeft voor het naoorlogse Haagse boksen en daarmee voor het boksen in Nederland.

John begon als bokser, maar hij was vooral trainer, promotor en manager van ‘zijn jongens’. Die dragen herinneringen met zich mee aan een bijzondere man, vol temperament, zeker als het om de bokssport ging.

“In ’57 ben ik met boksen gestopt, en in ’59 ben ik in Den Haag een eigen zaak begonnen, een electronische groothandel. Daar was ik een jaar of tien mee aan de gang en toen kreeg ik personeel. Ik denk, nu wordt het eens tijd om aan mezelf te denken. Toen ben ik een cursus gaan doen voor boksinstructeur”. Woorden van John Kristalijn zelf, afkomstig uit het mooie boek van Evert-Jan Mulder, dat over de legendarische boksschool gaat. (Uitgeverij De Nieuwe Haagsche).

Als trainer invallen bij een andere school bracht John Kristalijn op het idee voor zichzelf te beginnen: “Toen ben ik begonnen aan de Dunne Bierkade, in 1969. Na twee jaar trainen hadden we acht nieuwelingen-kampioenen van Zuid-Holland. Is nooit meer gebeurd daarna. Zulke stukken in de krant”.

Zo begon de periode Kristalijn. Met een enorme inzet en met resultaten. In 1975 verhuisde de school naar de Galileistraat waar Kristalijn met zijn rechterhand Herman Rozemulder de ene na de andere kampioen voortbracht.

Herman: “Hoe dat kon? Omdat Kristalijn veel verstand van boksen had en wist hoe hij mensen kon motiveren. De meeste trainers maken de fout om iemand te leren boksen zoals zijzelf boksen. John keek naar de sterke punten van iemand en leerde daarop stoten aan, die ze dus goed konden gebruiken. En mensen aan de gang houden, dat kon hij ook goed. Als je won, moest je drie, vier, vijf keer per week komen trainen. Hij was een man die zei wat hij wilde. Voor sommigen kwam dat hard over, maar als je het met hem kon vinden, was het een geschikte man. Met humor ook. Voor zijn boksers was hij een oprechte vent, als hij aan de ring stond hadden ze allemaal vertrouwen in hem.”

Veel grote namen uit het Haagse boksen van heden en verleden staan in blijvend verband met Kristalijn. Te veel om op te noemen, met kampioenstitels op nationaal en regionaal niveau. Hij was trainer van onder andere Mourad Louati, Fred Westgeest, Mohammed El Farouni, Richard Gras, Willy van Delden, Richel Hersisia, Rob de Jong, Chris van Veen en Martin Lek. De laatste twee namen het initiatief voor de oprichting van boksvereniging Haagse Directe, waar veel boksers komen die elkaar kennen van Kristalijn.

Ze hebben van John Kristalijn hetzelfde geleerd: discipline, doorzetten, vertrouwen op de trainer. En ook: kijken naar de bokser zelf, los van afkomst, maatschappelijke positie of inkomen.

Bij Kristalijn was niemand meer als een ander. Veel boksers uit de school van Kristalijn zijn zelf trainer geworden, overwegend bij Haagse Directe. Twee van hen, Chris van Veen en Herman Rozemulder, waren de negende juli op de besloten begrafenis van John Kristallijn aanwezig.

Chris van Veen: “Hij was dag en nacht met boksen bezig, vooral het wedstrijdboksen zat in hem. Van bijna alle boksers in Nederland wist hij wat ze konden en dan zorgde hij dat zijn jongens een goede kans hadden om te winnen. Doordat hij zelf vaak wedstrijden en gala’s organiseerde in Amicitia, kon hij bepalen wie je tegenstander was. Mij belde hij vaak op om te zeggen dat ik over over een paar dagen de ring in moest. Dan ging ik. Tegen John zei ik geen nee. Uit respect. Ik herinner me hem als altijd bij de ring staand, altijd aanwijzingen gevend.”

Enkele maanden geleden vertoonde RTV West de documentaire Oud Zweet, waarin een aantal voormalige Kristalijn-boksers voor de laatste keer terugging naar de oude school. In een verlaten pand trainden ze. Uit de vloer van de ring liet Chris van Veen het stuk zagen waarop hij jaren had staan touwtjespringen bij de warming up. Dat stuk hangt nu bij de Haagse Directe aan de muur, recht tegenover de twee ringen waar de wedstrijdboksers trainen. John Kristalijn was een man die niet vergeten zal worden. Hij werd 78 jaar.

John Kristalijn (1931- 2009)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *