Jan Liber: In en om de bokssport

Jan Liber: In en om de bokssport
Amsterdam: Uitgeverij J.F. Duwaer & Zonen, 1958; 32 pag., foto’s.

Opeens had ik het weer in handen. Een boekje, eigenlijk meer een brochure, over de bokssport. Het zat aan de zijkant van een overvolle doos met boksboeken, vooral Nederlandse. In Cuba staan de bibliotheken vol met boeken en studies over het boksen, maar wij hebben dat niet. Of nog niet. Mijn boeken komen uit de winkel, of ik heb ze gevonden via Antiqbook.nl en een enkele keer dankzij Google. Het criterium is: boeken over boksen of over boksers in Nederland. Ik ga ze stuk voor stuk online zetten hier. Jan Liber als eerste.

“De eerste sportbokser uit de historie van de bokssport, waarover niet zo heel veel materiaal bewaard is, leefde in 450 voor Christus. Hij heette Theagenes van Thaois en hij was de eerste Olympische kampioen der klassieke Spelen. Volgens de overlevering bokste hij 1406 wedstrijden met de cestus, een zware ijzeren handschoen. De meeste van zijn tegenstanders werden in die gevechten gedood.”

Daarmee is de toon gezet: luchtig en terzake. Alleen wil je wel meteen weten waar Jan Liber dat allemaal vandaan heeft. Maar dat zegt hij niet, jammer genoeg. Dat getal: 1406 wedstrijden blijft intrigeren.

In de 32 pagina’s loopt Liber met grote stappen door de geschiedenis van de bokssport. De uitgave verscheen in een serie, dat het Nederlandse publiek vertrouwd moest maken met de achtergronden van de sport. Er waren veel uitgaven, onder andere over fietsen, voetballen, gymnastiek en zwemmen. Populaire boekjes, met veel foto’s, die fl. 1,75 kostten. Voor mijn exemplaar heb ik een veelvoud in euro’s betaald.

Jan Liber legt wat de bokssport in Nederland betreft de nadruk op het westen, vooral op Rotterdam. Gek is dat. Of er elders niet gebokst werd. Dat is wat je noemt een beperkte blik. En ik had graag wat foto’s van buitenlandse boksers ingewisseld voor Nederlandse boksers, zoals Herman van ’t Hof of Piet van der Veer. Grote namen, zeker toen, al hadden ze misschien geen 1406 wedstrijden op hun naam. Gelukkig is er een foto die veel goed maakt:

Het allermooiste moment uit Bep van Klaverens boksloopbaan. Getekend door de strijd tegen Dione neemt Neerlands beroemdste bokser afscheid van ‘zijn’ publiek.

Daarbij staat een mooi stuk, wat me nostalgisch stemde. Ach, toen leefde iedereen nog en Piet van Klaveren, destijds 27, was “vast van plan” om “zijn beroemde broer” na te volgen. Nu is die hele bijzondere generatie Van Klaverens weg. Maar toen niet: ten tijde van de uitgave (1958) had Bep nog maar drie jaar geleden zijn laatste wedstrijd gebokst, tegen Idrissia Dione, op 28 november 1955. Bep was toen 48 jaar, Dione 22 jaar jonger.

“De gehele wereld schreef er over. Nooit was zo iets in de historie van de ring vertoond. Van Klaveren verloor na een heroïsch gevecht en toen vond de Nederlandse Boksbond het welletjes. Men gaf hem geen toestemming voor meer wedstrijden. Er moest nu maar een streep onder.”

Tussen de regels door is het duidelijk wat Liber eigenlijk vond: een Bep van Klaveren hoor je niets te verbieden. Daar valt wat voor te zeggen.

Inhoudsopgave:
2 Er wordt gebokst zolang de wereld bestaat (De vader van de bokssport; Broughton-rules; Daniek Mendoza; John C. Heenan; Jem Mace)
4 Nieuw tijdperk (John L. Sullivan; Queensberry-rules; Voor het eerst handschoenen; J.J. Corbett; James J. Jeffries; Eerste neger wereldkampioen; Jack Dempsey; Joe Louis)
11 Boksen in Nederland (Oprichting Nederlandsche Boksbond; Piet van der Veer; Herman van ’t Hof; Bep van Klaveren; Luc van Dam, ander slag bokser)
30 Verval
32 Gewichtsindeling

One thought on “Jan Liber: In en om de bokssport

  1. Ik vind het prachtig dat jij je inspant het rijke
    boksverleden weer onder de aandacht te brengen van
    nieuwe generaties zodat zij hierdoor extra worden
    geinspireerd. Ga zo door met veel succes gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *