Leeuwarden/Rudy Koopmans

“Dan loop je rechtdoor langs het Zaailand, dat ligt nu helemaal op de schop, en verderop kom je allerlei foto’s van de Leeuwarder Courant tegen,” zei Flip Krikke tegen me. “Mensen denken dat er een foto van Lolle hangt.”

Meer had ik niet nodig. Erheen!

Ik was in Leeuwarden om over Lolle van Houten te praten, de bokser over wie ik een biografie schrijf. Eind september moet ik alles bij de uitgeverij inleveren, dus het tempo ligt hier hoog. De druk ook. Mijn leven draait nu om het zijne. Dus het idee dat er ergens een foto van hem zou hangen, zette meteen mijn voeten in beweging.

Het Zaailand is minder agrarisch dan het klinkt. In feite is het een plein, middenin de stad, waar een parkeergarage komt. Maar nu is het eerder een bouwput, met hekken eromheen en aan die hekken hangen foto’s uit en over Leeuwarden. Onder de titel ‘bokskampioen’ vond ik Rudy Koopmans.

Zaailand, hartje Leeuwarden

De tegenstander is de Spanjaard Avenemar Peralta. Maar op Lolle lijkt hij bepaald niet. Jammer dat er niet meer foto’s van boksers hangen, juist Leeuwarden is zo rijk aan grote namen. Hieronder een uitsnede van het bord. Er zit een  scheur in. Iemand die het wilde meenemen?

Tegelijkertijd zeg ik, dat zouden meer steden moeten doen met die lelijke bouwputten. Hang er foto’s op. Vooral van boksers natuurlijk. Dat staat nu eenmaal het mooiste.

Op het bord staat:

“Rudi Koopmans (rechts) was jarenlang Europees bokskampioen. De fameuze Leeuwarder bokser vocht in 1980 in Amerika om de wereldtitel tegen Eddie Mustafa Muhammad, maar ging in dat gevecht kansloos ten onder. Op de foto traint Koopmans in Leeuwarden met de Spanjaard Avenemar Peralta, ter voorbereiding op de profpartij  tegen de Engelsman Garfield McEwan in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy.”

4 thoughts on “Leeuwarden/Rudy Koopmans

  1. U schrijft dat Koopmans kansloos ten onder ging maar dat is tochj niet helemaal de waarheid. Na drie ronden was er zelfs een puntenvoorsprong van Koopmans. Daarna werd de partij gestopt door een snee in koopmans rechteroog. Mijn inziens mocht er natuurlijk geen Nederlander met de titel er vandoor gaan. Ik denk dat Koopmans meer dan een kans had. Sterker nog. Als er destijds net zoveel wereldbonden waren geweest, had Koopmans wel degelijk wereldkampioen geweest. Zoals Tuur de tiltel destijds bij de WBO had.

    • Dat schrijf ik niet, maar dat staat op het bord. Het valt buiten mijn voorstellingsvermogen dat Koopmans in een wedstrijd kansloos zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *