Magere armpjes (column)

(verschenen in Den Haag Centraal onder de titel Taakstraf, 14 oktober 2006)

Stel, je gaat langs het politiebureau en je haalt wat misdadigers op. Geen routinemannen. Van die beginnende slechterikjes. Nog niet veel uitgehaald, maar ‘t zit er wel in. Probleemjongeren heten ze tegenwoordig. Nou, je hele huiskamer zit daar vol mee en dan vertel je ze het goede nieuws: allemaal gratis boksles!

Het is heus waar. Deze week heeft wethouder Sander Dekker het project Opboxen geopend. Voor de probleemjongeren, die dus boksles krijgen. Als taakstraf, opgelegd wegens crimineel gedrag, met de bedoeling dat ze daarna braaf zullen wezen. Zullen ze dat zijn, als ze geleerd hebben hoe ze iemand knock out moeten slaan?

Dat is de vraag. Ik kan die beantwoorden, want sinds een paar maanden zit ik ook op boksles, zij het niet als taakstraf omdat ik immers altijd lief ben. Juridisch gezegd: mijn strafblad is blanco.

Boksen doet wat met een mens. Je leert wie je bent. Hoe je bent. Of je steeds wilt aanvallen of kunt wachten, en dat gaat dan over zelfbeheersing. Of je bereid bent elke dag je magere armpjes te trainen, wat iets zegt over doorzettingsvermogen. Kunnen incasseren, dat is omgaan met tegenslag. Zwakker zijn, betekent respecteren dat een ander meer kan dan jij. Zonder concentratie zul je altijd verliezen. Winnen, en dan weten dat je hard moest werken voor dit succes. Er zijn regels. Die moet je leren. Boksen is het leven zelf.

Kijk, ‘t is niet zo dat de wethouder een opleiding sla-de-burgers-dood uitdeelde. Dat boksen gaat samen met aanvullende opvoeding, en die combinatie is een gouden vondst. Het is jammer dat de taakstraf maar veertig uur duurt, al kun je daarin veel doen. En daarna? Ik zou zeggen: wethouder, trek de moeilijke wijken in en leer de mensen boksen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *