Omrop Fryslân

vrijdag 21 augustus

Vijfde en laatste interview met radioprogramma Omnium. Met een verrassing: een man uit Makkum meldde zich live in de uitzending. Hij had indertijd bokstraining van Lolle van Houten gekregen. Was pittig. Straks ga ik hem bellen. Wat een week is het geweest. Zoveel nieuwe aanknopingspunten en mogelijkheden om te onderzoeken.
En wat nu? Hard doorwerken met mijn mooiste schrijfsokken aan. Want straks, op 20 september, ga ik het boek inleveren. Daarna blijft de belangstelling voor Lolle van Houten natuurlijk bestaan. Want zo iemand als Lolle, dat is once in a lifetime.

donderdag 20 augustus
Het vierde interview met Omnium ging over de mannen uit Makkum. Dat zit zo. Lolle ging al snel portier staan bij verschillende uitgaansgelegenheiden, onder andere bij Vat’69 (nu Club Noa) in Leeuwarden. Daar was hij heel geschikt voor: zijn brede postuur, zijn reputatie als bokser en bovendien: zijn sociale kant. Iedereen praatte met hem, en hij praatte met iedereen.

Op een avond kwamen er mannen uit Makkum. Dat zijn waarschijnlijk vissers geweest. Vrije jongens, die zich door niemand wat laten zeggen.

In het algemeen is het zo, dat een man uit Makkum geen watje is. Zeker niet als hij met zijn vrienden uitgaat en  er wat drank in die man gaat. En als dan die man een andere man tegenkomt die a. groter is en b. sterker is en c. hem zegt dat hij zich moet gedragen…. dan kunnen er heel gemakkelijk moeilijkheden ontstaan.

Wat er precies gebeurd is, weet ik niet. Wel dat Lolle die mannen boksles heeft gegeven en dat ze daarna lammetjes waren. Maar waar vond die training plaats? Wat gebeurde er precies? Welke Makkkumer man was daarbij en wil het aan mij vertellen?

Morgen weer!

Omrop Fryslân

woensdag 19 augustus
Derde gesprek met radioprogramma Omnium. Met als extra gasten: oud-bokser Henk Hoff en journalist Simon Visser, met beiden mooie verhalen over Lolle van Houten. Ten dele ging het in het Fries, maar dat kan ik steeds beter volgen inmiddels, vooral als het over Lolle gaat.
Het gesprek ging ook over 1970, toen Lolle voor de tweede keer de nationale titel naar Friesland bracht. We spraken over zijn tegenstander Hennie Thoonen, zijn trainer Jan Bens en ook over de man die bij Lolle aan de ring stond: Jacques Rossien uit Groningen. Oud-bokser ook, destijds verbonden aan School Abelsma. In Groningen weten ze alleen dat hij verhuisd is naar Zuid-Frankrijk. Zou er iemand meer weten?

dinsdag 17 augustus

Tweede interview met radioprogramma Omnium over Lolle van Houten. Wat voor bokser wat het eigenlijk? Technisch scherp, ontzagwekkende linkse directe. En sneller in de ring dan je van een zwaargewicht zou verwachten. Dat had twee redenen. Bij Frisia trainde hij met lichtere tegenstanders zoals middengewicht Henk Hoff. En Lolle van Houten was een mooie man die geen bloemkooloren wilde. Dus dan ga je lopen in de ring, zodat je niet geraakt kun worden. In beweging blijven, voortdurend buiten bereik, niet te raken.

Waar is Henk Hoff eigenlijk? De ‘slager-bokser’ uit Drachten, zoals hij werd genoemd. Een goede bokser, A-klasser. Juist Henk Hoff kan veel vertellen over de periode in de late jaren ’60, nadat Lolle zijn eerste nationale titel heeft behaald.

Ze trainden alletwee bij Frisia, ze sparden samen en: ze gaven in 1969 een demopartij in het Suameer. Henk Hoff, hopelijk is hij nog onder ons. Of mensen die hem goed gekend hebben. Kinderen misschien, die verhalen over vroeger hebben gehoord?

Omnium, elke dag rond half twaalf: Lolle van Houten

maandag 16 augustus Zonet eerste interview gehad over boksen en Lolle van Houten. Voor Omnium, een dagelijks radioprogramma van Omrop Fryslân. Wat gaan die minuten vlug voorbij. Ik had best een uurtje of twee kunnen praten, maar ’t is een snel medium. Elke dag mag ik iets vertellen en een vraag stellen. Vandaag ging het over wie Lolle eigenlijk was (voor alles een bokser) en de vraag van de dag: wie heeft er nog oude filmpjes? Bijvoorbeeld uit 1975, toen de landelijke kampioenschapppen in Leeuwarden werden gehouden.

2 thoughts on “Omrop Fryslân

  1. Bravo! Hopelijk is er ook een vertaler bij, de site van Omroep Friesland is wat lastig te volgen en vooral erg.. eh.. Fries en zo.
    Veel succes met het vinden van nieuw materiaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *