Richel Hersisia in hoofdpartij Ben Bril Gala

(eerder verschenen in Den Haag Centraal, 22 oktober 2009)

Haagse bokser in zware training:

Richel Hersisia in hoofdpartij Ben Bril Gala

 

Hij is een van de grootste boksers die Den Haag ooit heeft voortgebracht: Richel Hersisia, zwaargewicht. Hij won de WBF wereldtitel, was Nederlands kampioen. Hij vierde triomfen in Denemarken, Spanje, Duitsland en andere landen. Van zijn 33 wedstrijden beëindigde hij er 24 op knockout. Slechts drie wedstrijden verloor hij. Zijn bijnaam ‘the Dutch Sonny Liston’. Op maandag 26 oktober vecht hij de hoofdpartij tegen Yaroslav Zavorotny (Oekraïne) op het Ben Bril Gala in Amsterdam, het grootste boksgala van Nederland.

 

Boksend Den Haag reist straks in grote getale af naar de hoofdstad, want Richel is weinig in actie te zien in Nederland. Hoe staat hij ervoor? Richel Hersisia is fysiek en mentaal klaar voor het Gala. Beter gezegd, hij is vastberaden om te winnen. Zijn voorbereiding is lang en hard geweest en die inspanningen gaat hij maandagavond in de ring verzilveren. Nu is het aftellen van de dagen die nog tussen nu en dat moment instaan. Dan komt het erop aan.

“Ik sluit me steeds meer af,” zegt Hersisia, “want ik ben alleen gericht op het gevecht”. De afgelopen maanden trainde Hersisia bij boksvereniging Haagse Directe. Dat is een unicum, al begon hij zijn amateurtijd bij de legendarische Haagse school van John Kristalijn. De grootste triomfen vierde immers Hersisia in het buitenland, ver van het Nederlandse publiek. Daar behaalde hij onder meer zijn WFB wereldtitel. In Duitsland was hij regelmatig op trainingskamp; daar weten ze waar zijn naam voor staat. In eigen land is dat minder het geval. Op zijn niveau treft hij in Nederland maar weinig tegenstanders die het tegen hem kunnen en willen opnemen. In de ring en tijdens het sparren is Hersisia sterk, snel en explosief. Het overgrote deel van zijn partijen won ‘the Dutch Sonny Liston’ dan ook op knockout.

Of dat straks in Amsterdam het geval zal zijn? Zijn tegenstander sloeg twee jaar geleden op precies dezelfde plaats in de eerste Don Diego Poeder KO. Poeder ging hard neer zonder te weten waar de laatste stoot vandaan was gekomen. Yaroslav Zavorotny is lang, zwaar en gevaarlijk. Maar Hersisia is vandaag een andere bokser dan Poeder ooit was. Hij is scherper. Alerter. Bewuster van het gevaar dat Zavorotny heet. Hersisia heeft acht rondes van drie minuten om dat te laten zien. Zo lang zal het gevecht duren, als het tenminste niet voortijdig beslist zal worden door een van beide boksers. Het

Ben Bril Gala belooft dit jaar voor de derde keer op een rij een succes te worden. Het Gala, vernoemd naar de legendarische bokser en scheidsrechter, presenteert in Carré de top van het Nederlands boksen. De kaarten ervoor vliegen weg, want er zijn weinig kansen om de grote namen in actie te zien. Vorig jaar zou Richel Hersisia al aanwezig zijn, maar door een ernstige blessure moest hij afzeggen. Met een gebroken hand is het vrijwel onmogelijk te boksen. Logisch dat de afzegging zijn partij van dit jaar een extra emotionele lading geeft. Dat voelt ook de grote groep van Haagse boksliefhebbers. Naar verluidt vertrekken zij in een grote bus naar Amsterdam vertrekken om ‘hun’ Richel toe te juichen.

Pure kracht

Die 8x 3 minuten in de ring eisen een voorbereiding van maanden lang durende training. Faciliteiten van de overheid zoals andere topsporters genieten, zijn voor boksers nauwelijks beschikbaar. Eigenlijk zijn ze er niet. Dat komt door de vooroordelen over vechtsport, die slechts langzaam verdwijnen. Hersisia heeft een eigen zaak in electrotechniek waardoor hij zijn werk en training op elkaar kan afstemmen. Maar wie traint, kan niet werken, zeker niet met de intensiteit die Hersisia aan de dag legt. Hij somt op: “Hardlopen omdat je niet tekort mag komen aan conditie. Je moet letten op je voeding, want je mag niet te zwaar zijn, dat kost je snelheid. Als je afvalt, kun je spiermassa verliezen. In de boksschool werk je onder andere op je techniek”. Alle dagen lijken op elkaar, al is er één verschil: elke dag is de spanning groter en zijn concentratie intenser. Wie Hersisia in de boksschool ziet trainen, ziet pure kracht, gestileerd door de bokstechnieken. Hij is hard in zijn stoten; werkt hij op de bokszak, dan slingert dat loodzware geval meteen alle kanten op. In de ring blijft hij doorgaan, voluit, al moet hij honderd keer dezelfde combinatie herhalen. In dit stadium gaat het om inslijpen van details. Hersisia: “Die bepalen straks het verschil winnen of verliezen”. Honderd keer herhalen? Duizend keer, als het moet. Want straks moet hij absoluut zeker weten dat hij alles gedaan heeft wat hij kon. Dat maakt hem mentaal sterk. Twijfel ondermijnt een bokser. Eenzaamheid geeft kracht: “Uiteindelijk moet je zelf alle beslissingen nemen. Niet angstig worden voor de wedstrijd”.

Wedstrijdplan

“Ik denk niet dat het acht rondes gaat duren,” zegt trainer Chris van Veen. “Richel heeft een hele goede conditie. Qua boksen kan hij niet verliezen. Waarschijnlijk gaat hij het tempo omhoog gooien en dan kan Zavorotny het niet meer bijhouden. Als dat gebeurt, is het in de zesde of zevende ronde klaar.” Van Veen is positief over de trainingen die Richel Hersisia voorheen in Duitsland volgde. “Het is te merken dat hij zich daar als bokser goed heeft ontwikkeld. Vooral zijn voetenwerk en de hoge verdediging is vooruitgegaan. Daar heb ik als trainer weinig aan toe te voegen, soms leg ik een accent ergens anders. Richel en ik werken vooral op tactiek. Ik heb een video van een wedstrijd van Zavorotny en die bekijken we op zijn zwakke punten. Daarop ontwikkelen Richel en ik een wedstrijdplan. Zavorotny is in het begin goed en later in de wedstrijd wordt hij langzamer, bij Richel is het precies andersom, die moet in begin opwarmen en wordt dan steeds beter. De eerste rondes moet hij dus goed doorkomen en dat gaat ook lukken”.

De druk is groot, zonder meer. Richel is sterk, in alle opzichten. Maandag in de ring zal blijken of hij sterk genoeg was. Den Haag reist met hem mee, de trainer ziet hem winnen en al zijn er veel mensen verbonden met Richel Hersisia, hij weet: “Er is er maar één die straks de tegenstander ontmoet. En dat ben ik.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>