Richel Hersisia triomfeert op boksgala

(verschenen in Den Haag Centraal, 29 oktober 2009)

Voor een bomvol Carré versloeg de Haagse zwaargewicht Richel Hersisia afgelopen maandag Yaroslav Zavorotni. Een zwaar en enerverend gevecht van acht lange rondes. De jury riep Hersisia unaniem uit tot winnaar. Het publiek van het derde Ben Bril Memorial Gala juichte ‘the Dutch Sonny Liston’ toe, zoals dat de hele wedstrijd was gebeurd. Zijn nieuwe staat van dienst: 34 wedstrijden, en slechts 3 verloren.

Aan het einde van de achtste ronde gebeurde wat Carré hartstochtelijk graag wilde: de scheidsrechter hief de arm van Richel Hersisia omhoog. Gewonnen! De helft van het publiek kwam meteen omhoog, applaudiseerde, riep zijn naam: “Goed gedaan Rich!” Zavorotni stond ernaast, verslagen. Alle ogen waren gericht op Richel Hersisia, die uit de ring naar de kleedkamer ging. Zavorotni was onzichtbaar geworden.

Terwijl het boksgala voortdenderde, wisten vooral de volop aanwezige Hagenaars dat ze een historische partij hadden gezien. Veelvoudig titelverzameleraar Hersisa bokste in zijn lange carrière weinig wedstrijden in Nederland door gebrek aan gelijkwaardige tegenstanders. Met deze overwinning was hij definitief terug op het grote podium na het herstel van de gebroken hand in zijn gevecht tegen oud wereldkampioen Ray Mercer, ruim een jaar geleden.
Dat Hersisia onder zware druk stond, was in de eerste minuut al duidelijk. In de zaal hing nog de pijn over hetgeen er twee jaar geleden was gebeurd, toen Zavorotni in de eerste ronde Don Diego Poeder zwaar knock-out sloeg. Op dezelfde plaats trof Hersisia dezelfde tegenstander aan. Twee wedstrijden moest hij eigenlijk vechten, die van hemzelf en ook die van Poeder nog eens.
De maandenlange harde trainingen waren niet voor niets geweest. Hardlopen, sparren, verder inslijpen van technieken en daarbij de tactische voorbereiding op de tegenstander. Het wedstrijdplan richtte zich op de laatste rondes, waarin Zavorotni moe zou zijn en Richel Hersisia nog lang niet. Dat pakte goed uit. Richel had genoeg in huis om te blijven komen, aanvallen te weerstaan, terug te komen en steeds vaker het initiatief te nemen. Acht rondes lang bleven er doffe klappen, hard en aanhoudend.

Korte hoeken
Bij de ring volgden trainer Chris van Veen en Anil Dubar van de Haagse Directe de ontwikkelingen in de ring nauwgezet. In de korte pauzes tussen de rondes zit Hersisia op een in de ring gebracht stoeltje, krijgt water, luistert naar aanwijzingen. “Korte rechte hoeken, hou hem dichtbij”. Tijdens de rondes ook. Als Richel in de hoek gedreven wordt: “Rustig blijven, hou de controle”. Verliest hij even de overhand? “Blijf kijken naar openingen”. En ook: “Eerst met links voorbereiden, dan rechts erbij. Goedzo, nu doorgaan”. In ronde zeven en acht klinkt steeds vaker: “Doorgaan, je bent er bijna”. Dat gaat niet alleen over de tijd. De trainers weten dat het goed verloopt, Richel gaat waarschijnlijk winnen, maar ook in de laatste seconde kan Zavorotni een knock-out uitdelen. Dat gebeurt niet. Richel wint. En daarmee is de zwaargewicht dichterbij de Europese titel gekomen. Wie zal hem tegenhouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *