Sponsoring Marichelle de Jong

Kijk, zo doe je dat. Jezelf profileren: een eigen site, filmpjes YouTube, persberichten, Twitter en sponsorplannen. Marichelle de Jong is multimediaal aanwezig. Ik volg haar al een tijdje via Twitter, waar ze schrijft over haar leven als topsporter en over het boksen natuurlijk. In Nederland zijn we nogal van het gewoon-doen, maar Marichelle is vooral ongewoon. Ik bedoel, vorig jaar won ze brons op de wereldkampioenschappen. Straks het EK, en hopelijk volgend jaar de Olympische Spelen. Op haar site staan mooie feiten, die ik hier overneem:

NK: 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011
Witch Cup: 2006, 2008 zilver
Witch Cup 2007: goud
EK 2007: brons
Kreta 2010: goud
EU 2010: brons
World Championship 2010: brons
A-status NOC*NSF
Aantal wedstrijden: 73
Gewonnen: 61
Verloren: 11
Gelijk: 1

De eerste keer dat ik Marichelle zag boksen, was vorig jaar pas. Tijdens het Bep van Klaveren Memorial in Rotterdam zat ik aan de ring, nog op mijn matchmaking te staren, toen de spanning opeens aanzienlijk steeg om me heen. Want: Marichelle zou dadelijk opkomen. Ik draaide me om, dat wilde ik zien. En ik zag het. De rij van mensen, met daarin de vrouw die als een magneet alle blikken naar zich toe trok. Over haar heen felle lampen, harde muziek. Sensatie, van het beste soort. Ik ging staan en filmde:

De wedstrijd tegen Line Thygesen heb ik gefilmd en gezien, en toen zag ik wat het vrouwenboksen kan zijn. Geen geteut in rokjes, gewoon broek en shirt, snel, sterk en explosief, en ze won weer. Sindsdien ben ik om, zoals dat heet.

Wat er bij mij alleen niet in kan, is het volgende. Marichelle is zo veelbelovend als een mens in het boksen maar kan zijn. NOC*NSF heeft haar de A-status verleend. Op komst: belangrijke wedstrijden. Dus ze moet trainen. Veel en vaak, en liefst nog meer. Want de anderen in het buitenland trainen ook, en daar is de financiële ondersteuning vaak beter geregeld. Daar heb je sporters, die niet zoals Marichelle een baan erbij moeten hebben. Dat kost te veel tijd.

Nu kunnen we het oude liedje gaan zingen, van ‘ja maar in het boksen valt niks te verdienen’. Doen we dat, dan komen we nooit verder.

We kunnen ook denken: als we echt willen dat Nederland het goed doet op topsportniveau, dan moeten we sponsoring en subsidies hiervoor normaal gaan vinden. Andere sporten hebben het ook, dus waarom het boksen niet. De Europese Kampioenschappen zijn al over zes maanden. Trainingstijd, die maandjes.

In het klein kan iedereen wat doen: vriend/in worden van Marichelle de Jong. Klik hier. Maar in het groot moet er ook veel meer gedaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *