Vos Gym

Naar binnen, de trap op…

Amsterdam: Vos Gym, vrijdag 20 mei 2011.

Op de trap wist ik al dat het goed zat. Want die trap was oud. Krakend hout, gehavend, steil omhoog, geen luxegedoe. Een deur door, de smalle gang in. Wachten tot ik me kon aanmelden. Ik was in Vos Gym.  Op de site staan “house of legends” en dat is nog bescheiden als je ziet welke grote namen er allemaal getraind hebben. Ze hebben er meer titels dan ik schoenen heb. Straks in 2013 bestaan ze 35 jaar; in 1978 werd de sportschool opgericht door Johan Vos, na 1995 is de school overgenomen door Ivan Hippolyte. Johan Vos stond indertijd aan de ring toen Gerard Gordeau de wereldtitel savate behaalde. Dus naar Vos Gym ging ik om savate te zien. De training, tenminste.

Savate is een van oorsprong Franse vechtsport. Veel benenwerk, technische precisie, kracht ontmoet elegantie. Dat is het ideaal, tenminste. In Nederland vind je op elke straathoek zowat een kickboksschool, maar savate? Haast nergens te zien. Dus ik was blij dat ik naar Vos Gym mocht, want daar geeft Harm Domisse savate training.

Naar de zalen…

Vos Gym is groot en compact tegelijkertijd. Twee zalen. Achterin was een training kickboksen gaande, waar ik was werd aan de ene kant op de mate savate gegeven, en aan de andere kant stond wat fitnessapparatuur. Er was ook een eenvoudig honk met wat zitgelegenheid. Daar hing een mooie tegelcompositie als dank aan de oprichter.

Het goede gevoel dat ik op de trap kreeg, zette zich snel om in geluk. Alles was er. Het rook er goed, het zag er sober uit, ik ging savate zien en het was het legendarische Vos Gym. Je hebt ook van die sportscholen met sauna’s en massagebankjes en dure ventilatiesystemen met viooltjesgeur. Dat zijn voor mij meer wellness-centrumpjes. Hier, bij Vos, was geen sauna. Hier kwamen de mensen om wat te leren en goed ook. Het ventilatiesysteem bestond uit een raam openzetten.

Daar hou ik van. Naar de kern. Echt overtuigt, altijd.

Bij de savatetraining was het niet druk, vier mensen. Ik zat aan de kant en keek. Harm droeg een tshirt en een broek met zonnebloemen erop. Warming up. Eenvoudige combinaties. En toen begon het. Harm ging schoppen voordoen en combinaties van schoppen, met een gemak alsof de mens gemaakt was om op één been te staan. Daarbij hoorde ik Franse termen. Op wikipedia staat een lijstje, waarvan ik alleen de schoppen overneem:

Fouetté (literally “whip”, roundhouse kick making contact with the toe), high (figure), medium (median) or low (bas)

Chassé (side or front piston-action kick), high (figure), medium (median) or low (bas)
chassé italien (aimed at the opponent’s inner thigh, with the toe pointed at the opponent’s groin. Contrast the chassé bas lateral, which targets the front of the thigh.)

Revers (frontal or lateral “reverse” or hooking kick making contact with the sole of the shoe), high (figure), medium (median), or low (bas)

Coup de pied bas (“low kick”, a front or sweep kick to the shin making contact with the inner edge of the shoe, performed with a characteristic backwards lean) low only, designed to break the shin bone.

Met dank aan sensei Vos

Coup de pied bas de frappe (coup de pied bas which is used to strike the opponent’s lead leg).

“Chassé” zei Harm ontspannen, en deed het voor. Hij stond volmaakt in balans op dat ene been, hield het andere in een wiskundige hoek gestrekt, kwam dan even terug, even maar, om weer verder te schoppen. Daarna volgden meer combinaties, met draaien om de eigen as, terugkomen met links, vloeiend doorgaan naar rechts en natuurlijk uitstappen.

Dat is het mooie van een training zien. De kleinste elementen van de sport komen voorbij. En die kan ik dan weer onderscheiden in het grotere geheel. Zo leer ik kijken. Als het gemakkelijk lijkt, heb ik talent gezien. Bij Vos mag ik best terugkomen, zei Ivan nog. Graag. Die balans, dat technische, en daarbij zo’n kracht, het was voor mij een nieuwe vorm van schoonheid.

Weer thuis keek ik in de grote spiegel in de huiskamer. Even dan. Ik zei: “Chassé”, schopte, en viel om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *