Waar zijn de wedstrijdfilms?

Dat was even slikken. Op de 8mm-banden die Hennie Thoonen mij zo royaal had meegegeven, stond veel, maar niet zijn wedstrijd uit 1970 tegen Lolle van Houten. Eigenlijk had ik er wel op gerekend. En wat nu?

Lolle van Houten in 1970 (bron: Leeuwarder Courant)

Doorgaan. Met extra vastberadenheid. Want er zijn meer bokswedstrijden gefilmd dan we denken. Lolle van Houten heeft twee keer tegenover Lubbers gestaan, zou dat niet gefilmd zijn? Het is een kans. De toenmalige penningmeester van Frisia, Anne Welles, hield van fotograferen en ook van filmen. Weer een kans. Er zijn regionale archieven en landelijke beeldbanken. Kansen.

Eddy Kiks vertelde me dat zijn wedstrijden ook gefilmd zijn, alleen wist hij niet meer door wie. Toen, net als nu, stonden er dus mensen met een camera in hun handen te filmen. Dat zal zeker het geval zijn geweest in 1965, de halve finale nationale kampioenschappen tegen Eddy Kiks (Amsterdam, Krasnapolsky) en in de Rotterdamse Rivierahallen tegen Joop Walda. Ook in de finale van 1970, in de oude RAI van Amsterdam, tegen Eindhovenaar Hennie Thoonen.

De vraag is dus: als de wedstrijden van Lolle van Houten gefilmd zijn, wie zou dat dan gedaan kunnen hebben?

4 thoughts on “Waar zijn de wedstrijdfilms?

 1. rare vraag,

  Mijn naam is Jeroen Sijtsma.
  ik ben verre Familie van Eddy kiks,
  ben momenteel bezig met een stamboom van mijn familie. eddy kan mij daarbij helpen.
  ik kan alleen nergens iets vinden over hem zodat ik met hem in contact kan komen. wellicht dat je mij kan helpen?

  (erg leuk en interresant artikel):D

 2. Hallo, ik ben zelf op zoek naar filmmateriaal van wedstrijden waarin mijn vader bokste. Weet niet waar ik moet zoeken. Iemand een tip?
  Mijn vader staat in de lijst van kampioenen 1958, Harrie Mateussen. Zijn naam is aleen anders geschreven in de lijst, maar zijn naam werd op verschillende manieren geschreven! Hij kwam uit Eindhoven.

  Ik hoor graag of iemand me kan helpen hieraan.
  Groeten, Monique Mateusseb

 3. Hallo, ik ben zelf op zoek naar filmmateriaal van wedstrijden waarin mijn vader bokste. Weet niet waar ik moet zoeken. Iemand een tip?
  Mijn vader staat in de lijst van kampioenen 1958, Harrie Mateussen. Zijn naam is aleen anders geschreven in de lijst, maar zijn naam werd op verschillende manieren geschreven! Hij kwam uit Eindhoven.

  Ik hoor graag of iemand me kan helpen hieraan.
  Groeten, Monique Mateussen

 4. Ook ik zoek al heel lang naar info over mijn vader. Hij was in 1921 kampioen
  Amsterdam, 16 jaar, Vlieggewicht, in 1924 2e Kampioen Ned.In dat jaar deed hij mee aan de Ol.Spelen in Parijs.
  Hij heette KO (Jacobus) Cornelissen.
  (wordt vaak verkeerd geschreven Jan en L.) Geb. 1924 Overl.1953. Beiden Asd. Hij was 25 jaar lid van D.O.S. Amsterdam. Ooit had ik een boek met knipsels en foto’s, door een familielid weggegooid. Het is lang geleden, maar wie heeft nog info?
  Ik heb van de vele trofeeën die hij had slechts 2 over + een prachtig boksbeeld. Ivon Kennedy-Cornelissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *