Wedstrijden/Bislam Khaziyev

14 februari 2010: halve finales districtskampioenschappen Zuid-Holland,  te Zwartwaal bij Godschalk Boxing.

Voor die middag stonden er 22 partijen op het programma, maar hoe gaan die dingen? Er bleven er uiteindelijk 12 over. Hectische uurtjes voor de organisatie van Boxing Godschalk om de matching voor elkaar te krijgen. Ik keek uit naar Bislam Khaziyev, een jonge bokser uit België. Hij stond in de vierde partij tegen Jason Dobbelaar, ook uit België.

Gek hoe je opeens gefascineerd kunt raken door een bokser. Bislam zag ik tijdens de districtskampioenschappen van Zuid-Holland, eerst in Breda en daarna in Maastricht. Tot twee keer toe gebeurde er hetzelfde. Een appelgroen satijnen boksersjasje, met daarin Bislam, danst de zaal in naar de ring. Om hem heen de trainers. Dan de wedstrijd. Bislam doet wat hij kan, maar verliest. De eerste keer, de tweede keer. Gelegenheid om met hem te praten was er niet, zijn trainers schermen hem af. Zij praten ook met niemand. Soms roepen ze wat Russische woorden naar de ring.

Naar de ring (foto: Piek.tv)

Met zijn trainers (foto: Piek.tv)

In Zwartewaal zou Bislam Khaziyev de enige bokser zijn die een boksersjasje draagt. Zo naar de ring te gaan is riskant. Het laat zien dat je iemand wilt zijn in de ring, het is bluf en belofte tegelijkertijd. Dat kan prikkelend zijn voor je tegenstander. Weer deed Bislam hetzelfde als eerder in Breda en Maastricht. Een entree maken zoals een profbokser dat kan, het gezicht verbogen in de capuchon, zonder contact met de mensen. Zo ging Bislam naar de ring.

Pas deze middag zag ik hem van dichtbij. Ik stond dichtbij de ring. Op een strategische plaats, zodat ik na zijn wedstrijd snel bij de trainers kon komen. Bislam heeft een fijnbesneden gezicht, gevoelig en intelligent. Dat zijn goede eigenschappen voor een bokser. Bislam heeft ook zelfvertrouwen. Hij gaat door, wat hij ook wint of verliest. Eens komt zijn dag. In Nederland, waar hij met andere boksers uit België, Duitsland en ook Frankrijk districtstitels kan winnen.

Niet iedereen is het hiermee eens, hoor ik in de wandelgangen. Waarom moeten deze districtskampioenschappen zo nodig open zijn? Armoede, wegens een tekort aan boksers, kan het niet zijn. Er is genoeg talent. Sluiten, zegt iemand, en dan twee dagen aaneen een internationaal evenement organiseren. Zit wat in, denk ik. Maar tot die tijd gaat Bislam op reis.

Eerste ronde:

Rode hoek Bislam Khaziyev (Noel Youth Boxing Foundation) tegen Jason Dobbelaar (BC Beverse Ring). Junioren Nieuwelingen, 48/54 kg. Halve finales Districtskampioenschappen Zuid-Holland, Zwartewaal 14 februari 2010. Scheidsrechter Gerard Stuifzand.

Tweede ronde:

Derde ronde:

Bislam Khaziyev (foto: Piek.tv)

Toen Bislam uit de ring stapte, rende ik naar voren. Gefeliciteerd zei ik, en in dezelfde adem, mag ik mee naar de kleedkamer. Het mocht. Terwijl hij zich omkleedde, hoorde ik meer van zijn trainers Noel Demeulenaere en Ben Ali Mounir.

Bislam is kort geleden 14 jaar geworden. Hij heeft twee broers, die ook boksen. We gaan zoveel mogelijk titels ophalen met hem. Pas vijf wedstrijden. Het gaat goed. Bij ons hebben we tien wedstrijdboksers en toen recreanten. Ja, het is klein. Maar we houden van de sport. Met een website zijn we bezig. In de zaal praten we met niemand. We steunen elkaar, want we voelen ons familie. De liefde voor het boksen willen doorgeven. Volgende week gaan we naar Vlissingen. Zijn vader gaat altijd mee, hij staat erachter. Dat jasje en die opkomst, dat leren we hem ook.

Intussen is Piek ook in de kleedkamer om foto’s te maken. De trainers zeggen hoe Bislam moet gaan staan, zijn ene hand zo, nu zijn andere hand zus,  en hij doet het, elke keer weer. Mooi, knikt hij als hij de foto op het toestel ziet. Dan kleedt hij zich om.

Later zie ik hem weer in de zaal zitten, als Jean Baptiste Claeys van zijn club bokst. Bislam is onherkenbaar. Een muts, een spijkerbroek en een trainingsjack. Hij kijkt geconcentreerd naar de ring, zijn handen tot vuisten bewegen mee. De trainers praten weer met niemand, alleen met elkaar. Als Jean Baptiste gewonnen heeft, gaan ze meteen naar huis. Het was een goede dag voor de Noel Youth Box Promotion.

Uitslagen ZHK 2010 lokatie Zwartewaal datum 14 februari 2010

(bron: Nederlandse Boksbond, disctrict Zuid-Holland)
01 3×1 schol N 40/38 vrij Nick van Duuren/BCVA wop 5-2 Aaron van Driessche/HAB
02 3×2 jun N 57 fin Wouter Djokic/Muscular(K) wop 14-5 Abdeslam B Amou/Brussel
03 3×2 jun N 48/54 prest. Bisl. Khaziyev/Noel (K) wop 13-4 J. Dobbelaer/Beveren(K)
04 3×2 elit N 60/57 prest. Jason Cchung/RBV HOF(K) wop 12-8 Marco Held/Kruyf(K)
05 3×2 elit N 64 finale Rando Tofik/RBV HOF vop 13-16 Jimmy vd Ijssel/Crooswijk(K)
06 3×3 elit B 64 finale Maarten Wuister/Mesa(K) wop 13-11 Yussuf Likoglu/Twente
pauze
07 3×2 jun N 60 fin Wessel Davids/Vermeulen vop 10-11 Dave Edelschaap/Vargas(K)
08 3×2 elit C 64 finale Chris Sauer/Godschalk vop 17-18 Jean-Baptist Claeys/Noel(K)
09 3×2 elit N 69 1/2 fin Jeremy Slotboom/Godschalk vop 15-26 Erkan Balta/Vargas
10 3×2 elit N 81 1/2 fin Jeffry Heyden/Vermeulen wop 10-3 Niels Brinkman/Vargas
11 3×2 elit N 91+ fin Arnold Kuyt/Godschalk verl KOH 1eR Yassine Bouanan/Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>