Wedstrijden/ Bredase Ring

Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen, voorrondes januari 2010.

Ik keek naar boven en ik zag…

Op een regenachtige zaterdagavond kom ik aan bij de Bredase Ring. Het ziet er modern uit van buiten. Middengrote sporthal, ingang via een glazen deur waarachter ik een trap zie. Voor de ingang staat een jongeman een sigaar te roken. Vast geen bokser, denk ik.

Boven blijkt een barruimte te zijn. Netjes ingelijst hangen hier en daar oude boksposters en foto’s van toen. Achter de bar staat Toon, die ik herken uit de laatste Nieuwsbrief van de Bredase Ring. Beneden is de sporthal is in een zijruimte het wegen aan de gang. Ik ben vroeg, want de wedstrijden beginnen pas om zeven uur en ’t is net vijf uur geweest.

Ik ben bij een oude boksvereniging. In 1937 werd de Bredase Ring aangemeld bij de Kamer van Koophandel. André Rasenberg, de initiatiefnemer, had het jaar daarvoor deelgenomen aan de Olympische Spelen. Na veel verhuizingen zit de Bredase Ring nu hier, aan de Oranjeboomstraat 163.

Af en aan komen de trainers met hun boksers. De meesten kennen elkaar, maar niet iedereen. Ik zie een gezelschap dat duidelijk

Netjes ingelijst

Russisch georiëntieerd is. Russia op een trainingspak, op een ander Georgia en enkele mannen met brede gezichten die aan Klitscko doen denken. Veel aansluiting bij anderen vinden ze niet.

Bij de ring staat een trainer in het rood/wit te filmen.  Hij is Achim John van Post SV Aachen, voormalig profbokser en nu trainer. Een man met een behoorlijke staat van dienst, hoor ik, en hij is hier met de manager en een aantal boksers. Mijn nieuwe Freund vertelt hoe het boksen in Aachen leeft en dat ze alles vastleggen op de film en grote plannen hebben. Achim vertelt auf Deutsch (want Engels spreekt hij helaas niet) over een bokstalent dat zich in januari onverwacht aanmelde, slechts 17 jaar, en dat zich razendsnel ontwikkelt. Het management van Klitscko heeft al gebeld. Tevergeefs, zegt Achim, en ik zeg: “Selbstverständlich!”  Hij vertelt over een eerdere ervaring “betrogen zu sein” in Nederland en dat ze toen hup, sofort, terugreden naar Aken. Dat tot zijn verdriet zijn zoon  niet bokst. Maar ja, vielleicht.

De wedstrijden beginnen

Intussen is het kwart voor acht geworden. De ringarts heeft op zich laten wachten. Als die eindelijk arriveert, worden de keuringen niet afgeraffeld. De boksers voor de eerste tien partijen nu, de anderen in de pauze, wordt besloten. Wim Dieckman van de Bredase Ring is met iedereen tegelijk in gesprek, lijkt het.

Voor de eerste wedstrijd stappen twee wel zeer jeugdige boksers in de ring. Kinderen, zowat. Een van hen is Bislam Khaziyev, die aangemoedigd wordt door de Russen. Ze zijn van de Noel Youth Boxing Promotion. Interessant. Dat heb je met die open inschrijving. De hele Klitscko-familie kan komen.

Naast me staat trainer Harold Verhoekx van Sportschool Bruers uit Goirle. Bij Bruers zijn er 60 boksers, ook vrouwen en het lijkt wel, denkt Harold, alsof de vrouwen de techniek gemakkelijker aanleren. Hij gaat zijn trainerslicentie halen bij de Boksbond. We praten over de lange lengte en de best hoge kosten ervan. Waarom kan dat eigenlijk niet gemakkelijker?

De jongeman die buiten stond te roken, blijkt Frans Verhaegen te zijn van Verhaegen Sports Boxing uit Maastricht, die niks meer van

Frans Verhaegen in de ring

een jongen heeft als hij in de ring tegenover zijn bokser staat. Hij is een en al concentratie en doortastendheid, maar Jeremy Yff verliest toch.

Eindelijk begint de damespartij. Om me heen hoor ik goedkeurende geluiden. “Hoog tempo!” En: “technisch goed.”

In de rode hoek Charlotte Nieuwenhuizen (BV de Kruyf) versus Adonia Brant Fastre (BC Lichtervelde), eerste ronde van drie, junioren/N. Adonia wint de partij, Charlotte heeft de titel.

Halverwege de avond moet ik jammer genoeg naar huis, want het treinverkeer is niet te vertrouwen met het winterweer. Dan heb ik gelukkig wel mooie verhalen uit Maastricht gehoord over de opleving van het boksen daar en heeft Teus de Kruyf (in gezelschap van Rob Nieuwenhuizen) terecht gezegd dat hij komt om te winnen: zijn bokser Charlotte Nieuwenhuizen is in haar klasse kampioen geworden. Hoera!

Boven is het nu net als beneden stampvol en bloedwarm. Iedereen volgt op een groot scherm de wedstrijden. Het boksen leeft in Breda, dat is wel duidelijk. Het was een fantastische avond.

Foto bij de trap: nooit te oud om te boksen

Wedstrijdoverzicht


Bron uitslagen: District Zuid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>