Wedstrijden/Jaap Postma

Districtskampioenschappen Noord; finales in ‘t Kalverdijkje te Leeuwarden.

In een nog bijna lege sporthal staat Jaap Postma te wachten. Vanavond zal hij de hoofdpartij boksen. Als hij wint, wordt hij de enige A-klasser van het noorden. Maar of dat lukt? Hij heeft het koud. Al heel wat dagen eigenlijk en warm worden gaat niet. Meer boksers van Olympia Leeuwarden hebben er last van. Dat komt door wat er met hun trainer aan de hand is.

De hoofdtrainer Tabe Kooistra weet sinds kort dat hij ongeneeslijk ziek is. Die dag zegt Tabe in de Leeuwarder Courant:

“Dit moet je een plek geven. Ik zit nog in het verwerkingsproces. Eerst denk je dat het een droom is. Dan word je wakker en blijkt het geen droom te zijn.”

Aan de muur hangt een groot spandoek. Idee van Jaap. De afgelopen dagen hebben ze het in de boksschool aan de Trompstraat gemaakt en nu hangt het hier. Jaap zegt: “Iedereen van ons weet wel wat ermee bedoeld wordt”. Omroep Fryslân zal de hele avond filmen, die maandag wordt het uitgezonden. Ze volgen Tabe en ze volgen Jaap.

Jaap traint al een heel tijdje bij Tabe. Hij is 26 jaar. Een talent. Ambitie en discipline, hij heeft het. Twaalf wedstrijden gewonnen, twee verloren, eentje onbeslist. Als ik om meer informatie vraag, is hij afhoudend. Voor hem geen Hyvespagina met duizend vrienden, van dat mediagedoe houdt hij niet zo. Als iets een Friese bokser kenmerkt, is dat “karakter, karakter, karakter” zoals de Olympia-bokser Hilgur Demmer later tegen me zegt. Hij wint die avond ook zijn partij.

Tijdens de eerste wedstijden loopt Jaap door de sporthal. Niet echt op zijn gemak. Dan weer hier, dan weer daar. Hij kijkt naar wat er in de ring gebeurt, begroet vrienden en kennissen, een flesje blauwe sportdrank, zitten, staan, zitten, lopen. Olympia Leeuwarden doet het goed; van de zeven boksers zullen er zes winnen. Ondanks de druk, of dankzij de druk. Elk van hen wil graag winnen. Voor Tabe. Die nog zo zei, dat het vanavond om het boksen moest gaan en nergens anders om, maar wat doe je eraan. Het is toch je trainer. En dan zijn ze bijna allemaal wel èn man, èn bokser, èn Fries, dus nuchterder bestaat niet, maar je weet van elkaar wat een emoties er zijn. De liefde voor Tabe is voelbaar. Helemaal wanneer er voor hem een erehaag wordt gevormd door iedereen die ooit bij Olympia trainde en traint. Daar moet hij langs, terwijl de rest van het publiek staand applaudiseert. In de ring krijgt Tabe een enorm grote beker van zijn club. Ze hebben onderling geld ervoor ingezameld. Er staat op: “De eerste prijs voor de fijnste mens en beste trainer”. Wat een emoties, wat een verdriet, en wat een droevige gezichten. En dan Jaap die straks nog moet boksen.

Roelf Reitsma won zijn tweede partij

Later zie ik de beker van dichtbij, als Edwin de Swart, ook van Olympia Leeuwarden, me een korte rondleiding geeft. Het was waarschijnlijk de grootste beker die er in heel Friesland te krijgen is. Bij de kleedkamers kom ik Rudy Koopmans zomaar tegen. Van ontzag moet ik tegen een muur leunen. “Hallo”, zeg ik bleekjes. Rudy kijkt even en zegt: “Zo”.

Langzamerhand komt Jaap er een beetje in, zie ik. Hij heeft een blauwwit trainingspak aan. Oefent wat combinaties. Verdwijnt naar de kleedkamers. De avond duurt lang voor hem.

Intussen is er alweer veel gebeurd. José Medina (Mesa Sport) houdt een gevoelvolle toespraak en Tabe is erelid van de Nederlandse Boks Bond gemaakt. Het is mooi, het is terecht, het is alweer emotioneel. Iedereen voelt zich betrokken bij wat er gebeurt.

Eerste ronde. In de rode hoek Jaap Postma (Olympia Leeuwarden) tegen Luca Oluic (BV Klazienaveen).

Later zegt Jaap tegen Omroep Fryslân: “Ik was zo moe, ik dacht ik kan niet boksen. Maar Tabe zei,  jij bent helemaal niet moe.” Dus toen ging hij verder.

De laatste ronde. Jaap moet zekerheid hebben.

Gewonnen! Tabe komt de ring in. Iedereen is blij: het publiek wordt gek, Jaap huilt van geluk en verdriet tegelijkertijd, lichtflitsen overal. Het is gelukt. Hij is districtskampioen van Noord, B-69kg klasse. Met dank aan Tabe Kooistra en trainer Meile Zijlstra.

Jaap Postma, Meile Zijlstra, Tabe Kooistra

Binnen een uur raakt de zaal weer leeg. Alles moet afgebroken en opgeruimd worden, want morgenochtend is de sporthal weer in gebruik. De meeste mensen zijn al naar huis, op wat boksers en trainers na. Tabe geeft een interview aan Omroep Fryslân. Jaap spreekt met de radio, in zijn nieuwe A-klasse-jack, over de avond. Nuchtere beschouwingen zijn het, maar hij weet, na deze avond zullen al zijn bokspartijen gemakkelijker zijn.

Het was raar om  het licht weer aan te zien gaan. Alsof er niets gebeurd was.  Ik heb Tabe een hand gegeven, omdat ik zonder dat niet wilde weggaan. Het was een indrukwekkende avond, in alle opzichten.

One thought on “Wedstrijden/Jaap Postma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>