Wedstrijden/Ruby Jaberg

Districstakmpioenschappen Zuid-Holland. Zondagmiddag 21 februari 2010 bij BC  DOS Vlissingen

Sporthal. De trainngen zijn boven.

Een grote hal met zo’n 350 mensen, en toch was het gezellig. Maar of het boksen echt leeft in Vlissingen, is de vraag. Wel bij DOS, maar zij zijn de enige club in heel  Zeeland, staat op hun site. Hoe groot ze zijn, weet ik nog niet.  Wel hebben ze een lange geschiedenis, want kort na de oorlog zijn ze opgericht. Misschien bestonden ze ervoor ook al, onder een andere naam.

Ruby Jaberg (foto: Piek)

In de gang zie ik Ruby Jaberg heen en weer rennen. Korte afstanden, van de kleedkamerdeur naar de muur en terug. Ingmar Verbon en zijn vader Joop kijken toe, zonder heel veel te zeggen. Zodadelijk gaat ze de ring in, een van de eerste partijen die middag. Concentratie. Je kunt niet denken, o, ik heb eerder gewonnen, het zal wel gaan.

Joop Verbon, Ingmar Verbon, Ruby Jaberg

Als ze bij de ring staan wachten, praat ik even met Joop Verbon.  Een indrukwekkende man, ook zonder dat je zijn staat van dienst kent. Hij heeft een vriendelijke uitstraling en tegelijkertijd iets afwachtends. Je moet zelf beginnen. Dan kijkt hij, en dan beslist hij of je antwoord krijgt. Joop Verbon was destijds de eerste profbokser van Utrecht en is na zijn carrière een eigen school begonnen. Die draagt nog steeds zijn naam, al heeft zijn zoon Ingmar nu de school overgenomen. Samen staan ze vandaag aan de ring bij Ruby. Joop Verbon heeft vertrouwen in haar, maar weet ook wat de tegenstandster kan. Echt zeker weten dat Ruby wint, dat kan hij niet zeggen, vertelt hij, waarna hij in hoog tempo een bokstechnische voorbeschouwing ten beste geeft. Bij Verbon zijn ze al vanaf dag nul promotor van het damesboksen.

Ruby is 25 jaar. Ze bokst sinds 2004. Wel is ze er twee jaar tussenuit geweest, om een eigen bedrijf te beginnen: ze werkt als tolk Nederlandse gebarentaal.  Sinds september 2009 is ze weer terug en traint ze drie keer per week. Vijf wedstrijden, drie gewonnen en als ze vanavond ook wint, promoveert ze naar de C-klasse.

Intussen zijn er ook andere ontwikelingen. De Haagse Directe kwam en kon zowat meteen weer gaan. De tegenstander van Johan Visscher was niet aanwezig. Vreemd. Nog vreemder was het plotseling afblazen van de wedstrijd tussen Erdinc Cetin en Jean-Baptiste Claes (Noel Youth Box Foundation). Beide boksers op gewicht en dan toch trekken de trainers van de Foundation zich terug: kennelijk komen ze nu pas erachter dat Erdinc inderdaad 69 kilo weegt. Het spijt me voor de boksers die opeens geen wedstrijd hebben. Daar sta je dan met je training en je spanning. Gebrek aan communicatie. Hoe dat kan? Niemand begrijpt het.

Rode hoek Aisha Schol (Noble Sport) tegen Ruby Jaberg (Verbon) 3×2 elite N -75. Ruby wint en promoveert naar de C-klasse. Zondag 22 februari 2010.

In de kleedkamer is iedereen tevreden. Behalve Ruby misschien, die tijdens het verkleden al begint op te sommen wat ze fout deed. Dit nagelaten, dat niet gedaan. En dan die tweede ronde. Intussen ligt de medaille te glanzen bij haar sporttas. “Morgen gaan we weer trainen,” zegt Ingmar, “een beetje los”. “Was een mooie wedstrijd”, zegt Joop Verbon. En dan gaan ze weg, terug naar Utrecht.

Uitslagen (bron: Nederlandse Boksbond)
Huldiging tot kampioen (walkover door afmelden tegenstander):
- jeugd C 75 M Jack van Duuren/BCVA
- elite N 91 M Vincent Cense/BCVA
- elite A 60 M Reda Azzazoui/Noel Youth Box Foundation

Stijlprijs voor beste techniek:
- elite B 75 M Justin Schiewold/DOS Vlissingen

wedstrijden 1-18
1 Scholier N 40 Nick van Duuren/BCVA w.opg.1R Thyco Wijs/Vargas N 48 vrij
2 Elite vrij C 69 Yea Touw/RBV HOF wop 9-3 Sammy Arbaoui/Dusseldorf vrij
3 Elite V N 75 Aisha Schol/NobleSport vop 4-6 Ruby Jaberg/Verbon(kamp)
4 Jun N 70 Jordi Stolk/Godschalk(kamp) vop 1-2 P.Burch/Schildkamp N 75(kamp)
5 Jeu/Jun 69 Tarik Louz/Bruss.BA(kamp) vop 1-4 Jan Sengelhof/Dusseldorf(vrij)
6 Elite V A 57 Rachelle Ritfeld/RBVHOF wop 9-7 Maike Klunes/Dusseldorf(B 57)
7 Jeu N 64 SoufianTijani/NoelY (kamp) wop 24-1 Wessel Schaik/Vargas
8 Elite C 81 Ahmed Dahmani/Bruss.BA vop 2-3 Kindele Matingu/Jackson(kamp)
9 Elite A 69 Tariq Dawood/RBV HOF(vrij) vop 0-3 Ab. Rustam/Jackson(B75-kamp)
10 Elite B 75 Justin Schiewold/DOS(kamp) wop 3-0 Ab. Khassouv/Eupen(B81-kamp)
11 Jeu N 75 Nico Meester/Vargas vrij vRSC.1R Med. Rasul/NoelY Elite N 69 vrij
12 Jun V 48 Kathy Slavenburg/Mesa(kamp)vop 1-9 Steph. Schildkamp/jeu 51(kamp)
13 Elite C 75 Appo Celik/RBV HOF vop 3-7 Eldar Gadjiev/Noel Youth (kamp)
14 Jeu N 54 Terr.Senior/Schildkamp(kamp) vop 2-4 Ay. Bazarouj/Bruss.BA Jeu N 51
15 Elite N 69 Dennis Zwartbol/Godschalk vop 3-9 Erkan Balta/Vargas(kamp)
16 Jun C 50 Elias Ben Seddik/Eupen geen uitslag* Bislam Khaziyev/Noel Youth C 48
17 Elite N 75 J. v Beek/Vermeulen(kamp) wop 9-6 Dennis Bezem/RBV HOF
18 Elite N 81 Len. Grootveld/Dekker(kamp) wop 6-3 Jeffry Heyden/Vermeulen

* Naar reglement bij finale partij (prestatie partij als finale) wordt bij staken wedstrijd door blessure in de 1e R de uitslag: geen uitslag. De partij dient binnen twee maanden te worden overgebokst onder auspicien van de Nederlandse Boks Bond. Lukt dat niet is niet langer mogelijk dat beide boksers strijden om de kampioenstitel van ZHK 2010.

In de gang zie ik haar heen en weer rennen. Korte afstanden, van de kleedkamerdeur naar de muur en terug. Ingmar Verbon en zijn vader Joop kijken toe, zonder heel veel te zeggen. Zodadelijk gaat Ruby Jaberg de ring in, een van de eerste partijen die middag. Concentratie. Je kunt niet denken, o, ik heb eerder gewonnen, het zal wel gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>