Wim van Klaveren

Wim van Klaveren (foto Aad Hoogendoorn)

Een treurig bericht uit Rotterdam vanmorgen in de mail. Wim van Klaveren is gisteravond overleden. In september zou hij 80 jaar geworden zijn.

Ik kwam hem tegen op vergaderingen van de boksbond en vooral bij wedstrijden. Altijd betrokken bij de sport, het mooie en goede willen zien, wat er ook gebeurde. Maar ook: vol pit het woord nemen als iets hem niet aanstond.  De eerste keer dat ik hem zag, was bij een districtsvergadering. Iemand noemde hem “ome Wim”en met een schok dacht ik: dit is hem dus, Wim van Klaveren.

Bokser, trainer, coach en ook schrijver: want in de enkele oude bondsblaadjes die ik bezit, staan leuke en scherpe stukjes van zijn hand over bokswedstrijden in het buitenland. Gisteren sprak oud-bokser Piet Holtkamp, bij wie ik op bezoek was, nog lovende woorden over hem.  Wim van Klaveren was iemand die je bijbleef.

Het zal raar en leeg zijn zonder hem bij de volgende bokswedstrijd.  We rekenden er toch allemaal op dat hij nog een tijdje bij ons zou blijven en ergens in de zaal zou zitten en wat van het boksen zou vinden. Als Wim van Klaveren er was, voelde je de grote boksgeschiedenis meteen ook een beetje.

“De liefste bokstrainer van Rotterdam” stond in de mail. En: “We zullen hem missen.” Ja, dat denk ik ook.

De crematieplechtigheid wordt gehouden op woensdag 21 juli om 16 uur.

Crematorium Rotterdam Hofwijk
Delftweg 230
3046 ND Rotterdam
Tel.: 010-471 2055

Update woensdag 21 juli

En nu ben ik weer terug van de plechtigheid. Veel mensen, verschillende generaties en heel wat van de oude garde, een groot aantal uit de school van Theo Huizenaar. Het was half een reünie, half een afscheid. Een beetje zoals in een grote familie, waar de mensen elkaar vooral zien op bruiloften en begrafenissen. Maar de bokswereld heeft geen bruiloften.

We zaten in de steriele bankjes naar de gesloten kist te kijken. Bloemen eromheen, een foto van Wim van Klaveren erop. Zijn vuisten geheven, natuurlijk. Zijn zoon sprak (ook een Wim), zijn neef Peter (ook een van Klaveren) en namens de Boksbond sprak Stan van den Driessche. Muziek, van Nessun Dorma gezongen door Pavarotti en twee keer Sinatra, eerst Just Friends, Lovers no more en dan Fly me to the moon.  Erna wat drinken en eten, de familie condoleren.

Het ging allemaal snel. Pas op de terugreis haalde de emotie me in. Dat het dus echt zo is, en dat het betekent dat we hem nooit meer zullen zien, en dat Wim toch een icoon was van zijn boksgeneratie, maar bovendien een man van een kaliber en een liefheid die we eigenlijk niet kunnen missen. En ik dacht, ben ik wel aardig genoeg tegen hem geweest als ik hem tegenkwam, heb ik wel echt naar hem geluisterd, waarderen we elkaar genoeg als we gewoon nog in leven zijn.

Hieronder de toespraak van Stan, met toestemming.

“Mijn naam is Stan van den Driessche. Ter nagedachtenis van Wim van Klaveren mag ik namens de Nederlandse Boksbond enkele herinneringen met u delen.

Wim heeft een groot deel van zijn leven laten leiden door zijn tweede liefde, het boksen. We herinneren ons allemaal de enorme passie waarmee hij alles beleefde. Als bokser waren zijn wedstrijden veldslagen, maar later ook als Trainer Coach, als Technisch Raadslid, en als bestuurder heeft hij heel gemotiveerd zijn bijdrage geleverd. Zijn ingenomen standpunten verdedigde hij te vuur en te zwaard. Nu, 55 jaar later, spreken we nog over de finale tussen beide broers Wim en Piet, waar na drie ronden een ronde extra gebokst moest worden om tot een uitslag te kunnen komen. Een beleving van een geweldige passie, die hij op veel mensen in de bokswereld heeft overgebracht.

In al de functies die Wim had, heeft hij altijd een positieve bijdrage geleverd, altijd gewerkt aan de groei binnen de Nederlandse Boksbond. Wij kennen hem als een altijd vrolijke man, die altijd plezier had in het leven, maar ook vreselijk kwaad kon worden bij onrecht en dat in duidelijk Rotterdams onder woorden bracht.

We hebben genoten van elke keer dat beide broers Theo Huizenaar op de hak namen. Tranen met tuiten van het lachen als ze uren achter elkaar de ene anekdote na de andere anekdote ophaalden. Maar ook genoten van de knallende onderlinge ruzies bij meningsverschillen, meningsverschillen die vijf minuten later weer met een dolletje eindigden.

Het verlies van zijn echtgenote Wijntje heeft duidelijk zijn sporen bij Wim achtergelaten. Hij was stiller en bedachtzamer. Hij is ook het afgelopen jaar betrokken geraakt bij de kerk en een geloofsgemeente. Hij sprak met een overtuigende rust over terugkomen en voortleven. Wat verwarrend was omdat ik een andere kant van Wim zag,  een Wim die zichtbaar kracht putte uit die overtuiging.

Wim zal nog een lange tijd voor ons bljven bestaan, Wim zal voortleven in onze gedachten, daar zullen we hem in onze wereld met herinneringen steeds weer ontmoeten. Bij de Windmill trainingen zullen we steeds grappen en grollen herinneren, bij wedstrijden en vergaderingen denken aan zijn inbreng.

Wim, rust zacht lieve sportvriend.”

Hier en daar hoorde ik dat een boksschool een minuut stilte had gehouden en daarmee Wim van Klaveren herdacht.

Louise Lenten Veerman vertelde me dat ze alles van de broers Van Klaveren verzamelen, dus van Bep en de tweeling Piet en Wim. Alles is welkom, overleg even eerst via de mail: louise@losa.nl/ Ik vond dat mooi om te horen. Want als er straks een jonge bokser vraagt wie dat nou was, Wim van Klaveren, dan is er genoeg om die vraag te beantwoorden.


6 thoughts on “Wim van Klaveren

 1. De laatste gong klonk…..

  Wim van Klaveren,

  heeft velen mede gevormd tot hetgeen zij nu zijn of waar ze voor staan…
  De laatste keer dat ik hem sprak was in Rotterdam bij Van ’t Hof. Hij zat vooraan te genieten van zijn sport. Ik spreek de hoop uit dat zijn laatste ronde hem geen pijn heeft gedaan en dat hij daar waar hij nu is degene tegen gaat komen, die hij zo lief had.

 2. Ome wim ik heb je maar kort gekend.
  Vond je top en altijd in voor een grap.
  was een leuke tijd ,jammer dat het zo kort was.
  rust zacht goede reis.

  ronald (kikker)

 3. Lieve Ome Wim,

  Nooit meer die woorden “binnen speelt de orgel” en “niet wegkruipen” maar ze zullen voor altijd in onze gedachten blijven.

  We zullen u missen! Rust zacht!

 4. Oom wim, voor jou kwamen de jongens, vele zullen je missen! we spraken elkaar niet zo vaak de laatste tijd maar we mochten elkaar graag.
  Martijn, Crooswijk

 5. Vanaf mijn dertiende ken ik Ome Wim al en ik ben nu vijfendertig, een behoorlijk lange tijd 23 jaar. Samen met Ome Aad Jansen(wat mij betreft krijgt deze(Ome Aad Jansen) kanjer ook het predikaat liefste trainer!) heeft hij mij meer geleerd dan boksen alleen. Hij sprak vaak over de keer dat ik als 13 jarig kereltje m’n eerste training kreeg, hij zei dan: “En toen kwam ‘tie binnen met de klossies nog an z’n kousen”. Ome Wim maakt een groot deel uit van mijn jeugd, adolescentie en uiteindelijk mijn “volwassenheid”, het nieuws van zijn overlijden heeft me dan ook erg aangegrepen. Ik las in de andere reacties de gevleugelde uitspraken van “Binnen speelt het orgel” en “Niet wegkruipen”, het predikaat “liefste trainer” en nog een hoop andere zaken die de spijker op hun kop slaan. Ik heb hele goede herinneringen aan Ome Wim en hoop dat hij nu rust heeft en bij zijn Wijntje is.

  Ome Wim rust zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *